nieuws

Vergeten Verhalen: bommen op Bospolder

44 Kinderen poseren in mei 1942 op de stoep van de Hudsonstraat in Rotterdam-West. De foto is onlangs geschonken aan Museum Rotterdam 40-45 NU.
Philip Hofman is één van de kinderen op de foto. Hij is dan drie jaar en woont in de Hudsonstraat in de wijk Bospolder-Tussendijken.
De vader van Philip wordt eind 1942 opgepakt en moet voor de Duitsers gaan werken. Hij belandt in Noorwegen.

Vergeten Bombardement

Als op 31 maart 1943 's middags om 13.20 uur het luchtalarm gaat, kijkt Philips moeder uit het raam. Via het spionnetje ziet ze een stuk of vier kinderen voorbij rennen.
Ze ziet ook de vliegtuigen en weet dat er geen tijd meer is om een schuilkelder te bereiken. Haar baby ligt in de wieg in de tussenkamer en met Philip gaat zij op de trap zitten. Daar zitten ook de buren.
Heel dichtbij slaan de bommen in. De dreunen worden steeds harder en dan volgt een grote klap. Philip heeft het gevoel te zweven. Dat gevoel is hij nooit vergeten. Alles vliegt door de lucht en het wordt donker.
Ze zijn nog in leven en niet ingesloten. Ook de baby mankeert niets. Maar het huis is onbewoonbaar geworden. Als het sein veilig wordt gegeven, vertrekt moeder met Philip en haar baby naar haar ouders in Ridderkerk.

Angst

In Noorwegen hoort Philips vader via de BBC dat de wijk Bospolder-Tussendijken is gebombardeerd. Hij staat doodsangsten uit en zal pas veel later horen dat bij gezin veilig is.
Na de bevrijding wordt het gezin Hofman herenigd. Telkens als de foto met de kinderen uit de Hudsonstraat opduikt, moet moeder huilen. Een aantal kinderen op de foto heeft het bombardement niet overleefd.
Philip Hofman heeft zijn verhaal verteld en de foto geschonken aan Museum Rotterdam 40-45 NU. Het bombardement van 31 maart 1943 wordt 'Het Vergeten Bombardement genoemd.

Geallieerden

Geallieerde vliegtuigen werpen van zeven kilometer hoogte bij slecht zicht bommen af. Doel is de werf van Wilton-Fijenoord in Schiedam. Het bombardement zaait dood en verderf in de wijk Bospolder-Tussendijken.
Vierhonderd mensen komen om, honderden mensen raken gewond en vele duizenden dakloos. Op vrijdag 31 maart 2017 is er een herdenking in Park 1943 in Rotterdam-West.