FC DORDRECHT

FC Dordrecht begint met bravoure aan nieuw seizoen: ‘Iedereen moet bang voor ons zijn’

Michele Santoni tijdens FC Dordrecht - Roda JC in het vorige seizoen
Michele Santoni tijdens FC Dordrecht - Roda JC in het vorige seizoen © VK Sportphoto/Yannick Verhoeve
Vrijdagavond begint FC Dordrecht aan een nieuw seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Een bijzonder seizoen in de eerste divisie nu er veel grote clubs die doorgaans in de eredivisie spelen, allemaal een treetje lager spelen. Tussen al die clubs wil trainer Michele Santoni dat FC Dordrecht de huid duur gaat verkopen.
Heracles Almelo, Willem II en PEC Zwolle zijn nieuwe namen in de Keuken Kampioen Divisie. En met clubs als ADO Den Haag, NAC Breda, De Graafschap, Roda JC en VVV-Venlo wordt het dringen in het linker rijtje om de promotieplekken. Dat FC Dordrecht zich tussen dit soort clubs zal kunnen nestelen is een utopie. Al wil de club daar in de toekomst wel weer naar toe. “Heel veel clubs hebben weer flink geïnvesteerd en de competitie is sowieso wat sterker geworden na de degradatie van deze clubs. Maar ons spel moet hetzelfde zijn als de laatste maanden, daar hebben wij invloed op. Iedereen moet gewoon bang zijn voor FC Dordrecht en ons serieus nemen. Want wij gaan tegen iedereen kans maken om te winnen.”
Michele Santoni blikt vooruit op het nieuwe seizoen bij FC Dordrecht
De huidige realiteit leert dat FC Dordrecht zeventiende is geworden in de eerste divisie. Vooral door een slechte eerste helft van het seizoen 2021/2022, want het afgelopen halfjaar waren de resultaten al beduidend beter. En die lijn wil Santoni natuurlijk voortzetten. “Of we ook qua resultaat en puntenaantal hetzelfde bereiken hebben we niet altijd in eigen hand, maar in de manier van werken gaan we absoluut hetzelfde doen. We hebben een meerjarenplan staan. Over vier jaar moeten we in de top-6 staan. Dit seizoen moeten we dus ergens tussen plek 6 en 17 in eindigen, dat is al winst.”
“Druk om al deelname aan de play-offs te halen is er niet bij de club. Wij als staf en spelers willen wel alles er aan doen om dat warm te houden, voor als het mogelijk is. Als we tussen plek 10 en 14 eindigen liggen we goed op koers binnen ons plan.”

Regionale spelers en jeugd de kans geven

Één van de speerpunten van het beleid bij FC Dordrecht is om jongens uit de eigen omgeving en eigen jeugdopleiding kansen te bieden. Ook in dit seizoen zullen jonge spelers daarom de kans krijgen van Santoni, die daar ook om bekend staat. “Vorig jaar hebben we Jerailly Wielzen laten spelen, hij moet nu zijn kans pakken door de blessure van Ruggero Mannes. We hadden Jaymillio Pinas, die was echt goed bezig, maar hij is over zes weken pas weer terug van een blessure. En Devon Koswal moet het weer gaan oppakken, die krijgt kansen. Maar de rest van het elftal is ook niet zo oud hè, de jongens van 21 en ouder moeten nu ook stappen maken.”
Afwijkend van de koers is de komst van spits Samuele Longo. De Italiaan is 30 jaar en meteen één van de meer ervaren spelers in de selectie. FC Dordrecht haalde hem vanwege de zware blessure van Stijn Meijer, die langdurig aan de kant staat. “Iemand met ervaring, dat gebeurt hier niet vaak, maar nu hebben een man die er meteen staat. Het is geen typische Nederlandse spits, heel compleet, hij kan ook in de diepte aanvallen en heeft een killer instinct. Ik heb nog tegen hem gespeeld in zijn jonge jaren, hij bij Cagliari en ik als assistent bij Liverno.”
Longo, de nieuwe Italiaanse aanvaller van FC Dordrecht
Of Longo meteen in de basis kan staan bij FC Dordrecht dat vrijdagavond thuis speelt tegen Roda JC is nog niet duidelijk. Met Pepijn Doesburg hebben de Schapenkoppen een stand-in uit eigen geledingen die dit seizoen ook af en toe de kans zal krijgen.
Komende dinsdag lees je nog een verhaal over FC Dordrecht, dat ook buiten het veld bouwt aan een levensvatbare toekomst. In onze sportuitzending op televisie is er die middag ook veel aandacht voor het in dit artikel genoemde meerjarenplan bij FC Dordrecht.