CHEMOURS

Toxicoloog kritisch over nieuwe vergunning: 'Chemours blijft met gifgas werken'

Toxicoloog Jacob de Boer vindt het onbegrijpelijk dat Chemours met 'gifgas' mag blijven werken
Toxicoloog Jacob de Boer vindt het onbegrijpelijk dat Chemours met 'gifgas' mag blijven werken © RTV Dordrecht
Toxicoloog Jacob de Boer van de VU in Amsterdam vindt dat de gemeente Dordrecht een onverantwoord risico neemt door in te stemmen met de nieuwe omgevingsvergunning van de chemische fabriek Chemours nu het gifgas perfluorisobuteen nog wordt gebruikt in die fabriek. Bij inademing is de stof dodelijk.
De Boer sloeg al veel eerder alarm over het in zijn ogen onbegrijpelijke risico voor de werknemers en de bevolking. "Je moet in Nederland helemaal niet willen dat dit uit fabriekspijpen komt. Ik begrijp hier werkelijk niks van."
De acuut toxische stof staat ook wel te boek als een strijdgas. "Het is vergelijkbaar met mosterdgas. Als je het inademt mag je van geluk spreken als je het overleeft."

Kans op ramp kleiner

De gemeente Dordrecht zegt dat bij de weging van de nieuwe vergunning advies is gevraagd aan onder andere het bureau Mobilisation for the Environment (MOB) van Johan Vollenbroek. Volgens de gemeente wordt de kans op een ramp bovendien via de nieuwe vergunning kleiner. Er is immers een tweede aanrijroute bijgekomen voor de hulpdiensten.
Het is verder aan de provincie, stelt de gemeente. Die verstrekt uiteindelijk de vergunning. De gemeente heeft nu alleen maar aangegeven dat zij geen bezwaar heeft tegen de nieuwe vergunning. De gemeenteraad moet zich nog wel uitspreken. Op 25 augustus praat de raad over Chemours.

"Harder opstellen"

De Boer vindt ondertussen dat de gemeente zich veel harder zou moeten opstellen. Volgens hem zijn er filters om het gifgas tegen te houden, zodat het helemaal niet uitgestoten wordt door de fabriek. Chemours moet dan wel daarin gaan investeren, zegt hij.
Mediapartner RTV Dordrecht sprak met de toxicoloog:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl