nieuws

Dordt slingert baas poepende hond voortaan op de bon

Dordrecht gaat tot 2020 strenger optreden tegen hondenbaasjes, die de poep van hun viervoeter niet opruimen. Dat moeten ze voortaan ook doen op de 45 uitlaatstroken en zeven hondentoiletten, waar dat tot nu toe niet hoefde.
Ook de aanlijnplicht zal strenger gehandhaafd worden. Binnen de bebouwde kom gelden de opruim- en aanlijnplicht alleen niet op speciaal aangewezen losloopstroken. Daarbuiten is de tijd van waarschuwen voorbij, zegt wethouder Rinette Reynvaan.

6 ton

Het nieuwe Dordtse hondenbeleid is niet alleen strenger. Er komen extra voorzieningen voor honden(eigenaren) in de binnenstad en er wordt kritisch gekeken naar de verhouding tussen baten en lasten van hondenbeleid. Hondenbelasting levert Dordt nu 6 ton per jaar op.
De Dordtse gemeenteraad sputterde dinsdagmiddag twee uur tegen met onder meer vier moties, maar die haalden het geen van allen. VVD-er Maarten Burggraaf probeerde vooral de hondenbelasting omlaag te krijgen.

Ontduiken

"We geven twee ton uit aan handhaving, da's wel erg veel geld", zegt Burggraaf. Ook denkt hij dat veel mensen de hondenbelasting ontduiken; "als je dat aanpakt, gaan er meer mensen betalen en kan de belasting zo met twee tientjes omlaag."
Reynvaan zegde hem toe, dat ook de handhaving nog eens kritisch bekeken zal worden: "de verhouding tussen de kosten voor toezichthouders en de inkomsten, door bekeuringen, is nu zoek. Maar dat wordt ook anders nu er meer bekeurd gaat worden."
De wethouder zegde ook toe, dat ze nog eens bekijkt of 20 extra afvalbakken voor hondenpoepzakjes wel voldoende zijn. Een motie van de SP, die vrijstelling van belasting vroeg voor één hond van oude, eenzame bijstandstrekkers, haalde het niet.