EVENEMENT

Het is definitief: geen Pleinbioscoop in Rotterdam

De Pleinbioscoop in Rotterdam in 2020
De Pleinbioscoop in Rotterdam in 2020 © Jan de Groen
Hij hing uren aan de telefoon om te overleggen, maar het mocht niet baten. Organisator Joost Maaskant heeft op Radio Rijnmond gezegd dat er dit jaar echt geen Pleinbioscoop komt in Rotterdam. "Er is nog hoop voor de Pleinbioscoop, maar niet voor dit jaar."
Ook een petitie, die inmiddels bijna 6 duizend keer is ondertekend, bracht geen verandering. "Wij zaten al tien dagen in onzekerheid. Daarom heb ik dingen stopgezet en afgezegd. Dan kunnen we niet ineens de trein weer opstarten. Dat kunnen we niet lijden", legt Maaskant uit.
Als de organisator alsnog alles op alles gaat zetten om iets mogelijk te maken dit jaar, zou dat in het ergste geval tot een faillissement kunnen leiden: "En mogelijk neem ik daarin leveranciers mee. Dat zou ik pijnlijk vinden."
Eerlijk als hij is, steekt Maaskant de hand in eigen boezem: "Ik heb ook steken laten vallen, ik had dingen anders kunnen doen. Mijn insteek is altijd: het komt goed, maar voor het eerst in mijn carrière komt het niet goed."

Volgend jaar terug

Ook al heeft Maaskant al dagen geleden dingen stopgezet, het is toch een flinke financiële strop: "Het levert ons best wel wat verlies op. Ik ga heel hard mijn best doen om iedereen te kunnen betalen. Bezoekers krijgen hun geld terug."
De Pleinbioscoop blijft wel gewoon bestaan: "Volgend jaar gaan we er alles aan doen om het door te laten gaan." En daarom roept hij ook op om de petitie gewoon te blijven ondertekenen: "Die gaat niet over de editie van dit jaar, maar over die van volgend jaar. Dus onderteken maar gewoon."
Maaskant is blij met de hartverwarmende reacties die hij links en rechts ontvangt: "Dat doet wel goed. Dit gaat niet alleen over de Pleinbioscoop, maar over evenementen in Rotterdam. Als zoveel partijen hiermee aan het vechten zijn, laten we dan met elkaar om tafel gaan."