DRUGSHANDEL

Naalden, condooms en drankflessen: deze weg in Rotterdam-West is een bende en omwonenden zijn het zat

Op deze plek zouden seksafspraken en lachgasfeestjes plaats vinden
Op deze plek zouden seksafspraken en lachgasfeestjes plaats vinden © Rijnmond
Op een kale plek in de zanderige grindweg ligt een kapot gescheurde bh. Her en der liggen tissues. Sommige liggen er al een tijdje, andere zijn nieuw, nog sneeuwwit en lichtgekreukt. Op de verscholen RFC-weg in het Nieuwe Westen in Rotterdam wonen mensen in auto's, wordt drugs gebruikt en gesekst. "Je ziet een auto op en neer bewegen. Dan weet je wel hoe laat het is."
Omwonenden en beheerders van het naastgelegen Essenburgpark zijn het zat en willen een hek voor de ingang van de RFC-weg, de weg die is vernoemd naar de Rotterdam Football Club. Ze vertellen over alle problemen die er spelen. Zo heeft Erik Wemmers, voorzitter van de stichting die het park beheert, het over een 'afwerkplek', een plek waar tippelprostituees met klanten heenrijden om betaalde seks te hebben.
Alleen het eerste deel van de RFC-weg is openbaar toegankelijk. De weg ligt vlakbij de A20 en de A13.
Alleen het eerste deel van de RFC-weg is openbaar toegankelijk. De weg ligt vlakbij de A20 en de A13. © Google Maps

Prostitutie vroeger en nu

“Dat er vroeger heel veel prostitutie op de RFC-weg was, klopt”, zegt Boy Fagnotti. “Toen was het veel erger dan nu.” Fagnotti is een van de eigenaren van een drietal gesplitste woonhuizen aan de RFC-weg. Vroeger waren het spoorweggebouwtjes waarin onder andere het vroegere station Beukelsdijk zat. Fagnotti woont er al dertig jaar. “Ze noemden dit vroeger het rubberen pad”, weet hij.
Tot 2015 zaten er volkstuinen op de strook langs het spoor die sinds 2019 het Essenburgpark is. De RFC-weg was toen van begin tot eind toegankelijk. Nu ligt het grootste deel ervan in het Essenburgpark. Daar kun je met de auto niet in.
Ze noemden dit vroeger het rubberen pad
Bewoner Boy Fagnotti

'Na sluiting Keileweg kwamen ze hier'

“Toen de afwerkplekken op de G.J. de Jonghweg in de jaren '90 en de Keileweg in 2005 afgesloten werden, kwamen ze hier. Ze reden helemaal door tot het einde van de RFC-weg. Ze deden daar alles wat God verboden had.”
Maar nu er dus een hek voor de achteringang van het park zit, een paar honderd meter van het begin van de RFC-weg, kunnen ze niet meer doorrijden tot het einde. Daarom zitten ze nu bij het hek.
Erik Wemmers en Tonny van Sommeren van Essenburgpark
Erik Wemmers en Tonny van Sommeren van Essenburgpark © Rijnmond

Gebruikte condooms in de struiken

Net als vroeger kunnen de ongenode gasten hun gang gaan, omdat er geen toezicht is. Ondertussen verpaupert het gebied, zegt Wemmers. Regelmatig plukt hij gebruikte condooms uit de struiken. “Het is zwaan-kleef-aan.”
Het beste is een hek voor de ingang van de RFC-weg waarvan alleen parkbeheerders, bewoners, een bedrijf in staal- en houtconstructies en eventueel de voetbalvereniging de sleutel hebben, denkt de parkvoorzitter. “Tegenwoordig kun je een hek open- en dichtmaken met een digitale sleutel", zegt Wemmers. "Met een code op je telefoon bijvoorbeeld.”
Het zal niet altijd verhinderen dat mensen er seks hebben of drugs dealen, denkt Wemmers. Dat doen ze immers ook tijdens de openingsuren. Het park is in de zomer open tussen 08:00 en 20:00 uur, en in de winter tot 18:00 uur. Die uren is de weg vrij toegankelijk voor een ieder.

Parkeervakken altijd vol

Maar een hek voorkomt wél dat mensen die daar niet wonen of werken er hun auto parkeren. Langs de weg zijn twee uitsparingen gemaakt. Hoewel het geen parkeervakken zijn - er is geen arcering of belijning van vakken - mogen automobilisten daar wel parkeren.
Het resultaat is dat de vakken bijna altijd vol staan. "Omdat je daar niet hoeft te betalen." Er passen een stuk of dertig auto’s. Bij het bedrijf dat tegenover de grootste uitsparing staat, Laats Staal, werken maar drie man, zegt een van de medewerkers. “Als wij hier ’s ochtends komen, staat het al vol.”
Fagnotti zegt ook dat er meestal geen ruimte is om zijn auto te parkeren. De auto’s die er staan, zijn van mensen die in de buurt wonen en geen parkeervergunning hebben, vermoedt de bedrijfsmedewerker. Volgens Wemmers slapen sommige mensen ook in de auto’s. “Omdat ze dakloos geworden zijn.”
Soms gebruiken ze daar drugs, zegt de medewerker van het staalbedrijf. “Dan kom je ’s ochtends aan om te gaan werken en dan zitten zij daar in de auto drugs te gebruiken.”
Bij de achteringang van Essenburgpark lag een gescheurde bh
Bij de achteringang van Essenburgpark lag een gescheurde bh © Rijnmond

Weg vol met glas van ingekinkelde autoruiten

Ook worden de parkeervakken gebruikt als afwerkplek, zegt Wemmers. “Je ziet een auto op en neer bewegen. Even later stapt er een vrouw uit die er niet al te best uit ziet. Dan weet je wel hoe laat het is.”
Volgens de buurman van Boy Fagnotti, Kees Miezelmoe, slaan dieven dagelijks de ruiten van de auto’s in. Hij is 73 en woont er al 71 jaar, zegt hij. Het asfalt ligt inderdaad bezaaid met stukjes glas. Maar volgens bewoners is niet duidelijk wie de dieven zijn. “Er zijn geen camera’s die dat vastleggen.”
De politie erkent dat er meldingen van onveilige situaties zijn, zo’n twee per maand. Maar dat het een afwerkplek is en een locatie waar dealers drugs verhandelen, bevestigt de woordvoerder niet.

Bosje bezaaid met naalden

Dat er wordt gedeald, valt desondanks niet te ontkennen. Links van de ingang van de RFC-weg bevindt zich een bosje met een poel. Rond de poel zitten regelmatig mensen, weet Wemmers. Hij duikt het groen in en laat zien waar ze zitten. Op de plek die hij aanwijst liggen tientallen kleine plastic zakjes waarin gebruikershoeveelheden drugs verpakt worden. Het is ook een plaats voor gebruikers, weet hij. “Vier jaar geleden hebben we het hele stuk schoon gemaakt. We hebben er heel veel naalden weg gehaald.”
Ondanks het gemeentelijke verbod op alcohol drinken aan de RFC-weg liggen overal lege halve liter bierblikken en lege whiskeyflessen. "Is er een alcoholverbod?", reageert Fagnotti verbaasd, "ze kunnen hier wel een glasbak neer zetten."

Niet in het zicht, maar ook snel weg

De ingang van de RFC-weg is voor drugsdealers niet alleen een aantrekkelijke plek omdat niemand ziet wat ze daar doen, zegt Fagnotti. Het is ook een goede plek om snel weg te vluchten. “Ze komen met de auto. Als het nodig is, bijvoorbeeld omdat ze betrapt dreigen te worden, rijden ze zo weg: langs de gevangenis, de Schie naar de snelweg. Binnen vijf minuten zitten ze op de A13.” Heel irritant, vindt zijn buurman Miezelmoe dat. “Ze rijden hier teringhard.”
En dan zijn er ook nog andere parkeerproblemen op de RFC-weg. Ouders van kinderen die bij voetbalvereniging Rotterdam United spelen, willen er ook parkeren, zegt Wemmers. “Daar hoeven ze niet te betalen.” Op de parkeerplaats op het Mevlana-plein voor de ingang van de weg wel. Dat kost ongeveer 5 euro per uur. Moskeegangers parkeren daarom ook op de RFC-weg. Als er geen plek is, parkeren ze volgens omwonenden gewoon op de weg. Een brandweerauto zou er dan volgens hen niet door kunnen.
Maar volgens voorzitter van de Mevlana-moskee, Ceylan Kürk, is dat niet zo. “Ik weet daar niets van”, zegt hij.
Dat leden van de voetbalclub er parkeren, is ook maar deels waar, zegt bestuurder Ashwin Hanoeman van Rotterdam United. "Meestal staat het al vol."
Dat er op de RFC-weg drugs gedeald wordt, gelooft de voorzitter van de Mevlana-moskee wel. "Want in de hele stad handelen mensen in drugs." Dus ook daar, wil hij maar zeggen.
Het leger heeft de Essenburgsingel gedregd. Ze haalden er zeven automatische wapens uit.
Leo van der Burg, lid van de wijkraad Nieuwe Westen
Een hek voor de ingang van de RFC-weg zou dus veel problemen oplossen, vindt ook Leo van der Burg. Hij is D66-lid van de wijkraad Nieuwe Westen. “Zo’n plek maakt de buurt onveilig. Het leidt tot verloedering", zegt hij.
Hij denkt terug aan de schietpartijen die de Essenburgbuurt enkele jaren geleden teisterden. “Het leger heeft de Essenburgsingel toen gedregd. Ze haalden er zeven automatische vuurwapens uit.”
Maar een hek plaatsen op een openbare weg is zo eenvoudig nog niet, weet advocaat Simone Smit van Schenkenberg Advocaten. Ze heeft vaker zulk soort zaken aan de hand gehad. “Alleen de eigenaar van de weg kan een hek plaatsen.”

'Gemeenteraad moet beslissen over hek'

Dat is de gemeente Rotterdam, die de weg enkele jaren geleden kocht van de NS. Als de gemeente besluit om een hek te plaatsen, onttrekt deze de weg aan de openbaarheid. “Daar moet de gemeenteraad over beslissen”, zegt Gert-Jan de Jager van Kneppelhout Advocaten.
Ook moeten de gebruikers van de RFC-weg met elkaar samenwerken om het hek te bedienen en moet er toegang zijn voor hulpdiensten zoals de brandweer als er problemen zijn in een van de panden of aan het spoor dat er pal naast ligt.
Als dat allemaal geregeld is, kan de raad besluiten dat het belang van een veilige woonomgeving groter is dan van de openbaarheid van de weg, zegt De Jager.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl