GELUIDSOVERLAST

Lekker slapen! Dordrecht stopt nachtelijk werk bij tankstation na regen van klachten

Dordtenaren liggen al nachten wakker door heiwerk bij tankstation aan de Laan der VN
Dordtenaren liggen al nachten wakker door heiwerk bij tankstation aan de Laan der VN © RTV Dordrecht
Dordtenaren kunnen weer slapen. Lawaai als gevolg van werk aan een tankstation zal uiterlijk tot 22.00 uur duren. Nachtelijk heiwerk en andere herrie zal zich niet meer herhalen. Dat belooft de gemeente Dordrecht nadat in de nacht van dinsdag op woensdag meer dan honderd klachten binnen kwamen bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.
De lawaaierige werkzaamheden bij het BP-station aan de Laan der Verenigde Naties hielden ook vorige week veel Dordtenaren uit hun slaap. Dat zal nu niet meer gebeuren, zegt Mark Benjamin van de gemeente Dordrecht. “De damwanden zitten al zover in de grond dat er veel minder risico is voor het verkeer”. Daarom hoeft er niet meer 's nachts gewerkt te worden.
Het indringende geluid van heiwerkzaamheden en het intrillen van de stalen damwanden zorgde voor menige klacht bij de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid. Die spreekt over een hoog aantal, vooral vergeleken met de tientallen meldingen in de voorgaande nachten.

"Dit mag nooit meer"

Het besluit om niet meer 's nachts te werken heeft de gemeente in overleg met de aannemer genomen. "Dat is maar goed ook", benadrukt wethouder Marc Merx. "Te veel mensen hebben 's nachts wakker gelegen, terwijl de nachtrust zo belangrijk is. Dit mag nooit meer gebeuren."
Bij het benzinestation wordt een waterstofstation gebouwd. Daarvoor moesten er heipalen en damwanden de grond in. Het was vooraf duidelijk dat dit veel geluidshinder zou geven. De direct aanwonenden zijn daarover vooraf geïnformeerd, maar in de praktijk bleken er veel meer bewoners geluidsoverlast te ervaren.
De gemeente laat weten geschrokken te zijn van de geluidssterkte en hoever het geluid draagt. "We hebben van te voren niet goed ingeschat wat de gevolgen waren", erkent wethouder Merx. Op social media regende het berichten van inwoners die last hadden van deze werkzaamheden.
Lees ook:
Resterend werk wordt uitgevoerd tot uiterlijk 22.00 uur. “Daarvoor zijn slechts beperkte verkeersomleidingen nodig”, vertelt de woordvoerder. “Na woensdag wordt er ook nog gewerkt aan het waterstofstation, maar dat geeft niet de geluidshinder die er de afgelopen dagen was.”

Voorkomen

De gemeente betreurt dat er zoveel mensen overlast hebben gehad. “Voor het werk van de eerste dagen was er geen andere oplossing mogelijk. Maar we gaan dit stevig met elkaar bespreken om te voorkomen dat we nog eens zo'n situatie krijgen", aldus wethouder Marc Merx.