nieuws

'Zelfs de cactussen en kamelen overleven niet'

De inzamelingsactie van Giro 555 voor slachtoffers van de hongersnood heeft tot dusver ruim 17 miljoen euro opgeleverd. Fotograaf Arie Kievit uit Nieuw-Beijerland was afgelopen maand in Afrika en zag waar de Nederlandse miljoenen straks aan worden besteed.
Stoffige, droge landschappen die bezaaid liggen met de karkassen van dode dieren. Dat is wat Kievit aantrof in landen als Kenia en Somalië, zo blijkt uit de foto's van de fotograaf die woensdag zijn gepubliceerd door Trouw.
"Je ziet uit het vliegtuig al wat de situatie is: één grote droge bende", zei Kievit op Radio Rijnmond. "Als je dan geland bent en ziet dat zelfs de cactussen en de kamelen niet meer kunnen overleven, dan is de situatie wel heel nijpend."
Extreme droogte
De boosdoener is naast het aanhoudende geweld in landen als Zuid-Soedan ook vooral de extreme droogte in onder meer Nigeria, Somalië en Jemen. Gewassen en vee verdorren en sterven op grote schaal, waardoor 20 miljoen mensen honger lijden.
Voor Kievit hebben die mensen nu een gezicht. Zo kwam hij in een dorpje terecht in de hut van een gezin met drie zieke kinderen. "Ze waren ondervoed. De kinderen lagen te slapen op een matje. Ze ademden zwaar. Het ging echt niet goed met ze."
Mobiele kliniek
Doordat Kievit reisde met medewerkers van het Rode Kruis, kon snel hulp worden geregeld voor de familie.
"Ze hebben een mobiele kliniek gebeld. Die hebben een er arts naartoe gestuurd. Die kinderen zijn voor de komende tijd weer even geholpen."
De fotograaf weet als geen ander wat het probleem is. "In de meeste gebieden heeft het al een jaar niet geregend", legt hij uit. "Je ziet in Somaliland overal kadavers liggen van geiten, kamelen en koeien. Hun grootste inkomstenbron."
Het door Nederlanders gedoneerde geld wordt volgens de fotograaf onder meer gespendeerd aan noodrantsoenen en het slaan van putten, zodat op een later punt toch weer regenwater opgevangen kan worden. "Er gebeuren veel goede dingen met dat geld."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl