nieuws

Busreisjes voor stemmers Turks referendum

Dordtenaar Mustafa Karasahin organiseert busreisjes naar Antwerpen voor Turkse Nederlanders die nu al willen stemmen voor het referendum over uitbreiding van de bevoegdheden van president Erdogan.
In ons land kan pas vanaf 5 april gestemd worden, maar in België - en andere Europese landen - kan dat nu al. Karasahin pendelt vanuit Dordrecht woensdag al twee keer op en neer naar Antwerpen: "Er moeten zoveel mogelijk mensen stemmen", zegt Karasahin, die aanhanger is van de AK-partij van Erdogan..
Karasahin hoopt dat het 'ja' wordt: "Want ik ben een Erdogan-fan. Maar nee-stemmers mogen ook met ons mee in de bus. We vragen ook niet aan mensen wat ze gaan stemmen. Ik vind het ook erg jammer dat veel nee-stemmers bang zijn om hun mening te geven."
Dictatuur
De Turkse Dordtenaar ziet een 'ja' bij het referendum niet als voorbode van een dictatuur: "Het parlement krijgt óók meer bevoegdheden. Het belangrijkste is dat zaken sneller geregeld kunnen worden. Erdogan heeft goeie dingen gedaan in Turkije, zoals het aanpakken van corruptie."
Karasahin werd in Dordt bekend als 'de bezwarentijger' omdat hij de gemeente jarenlang bestookte met brieven, bezwaren en WOB-verzoeken. Hij zat 20 jaar geleden voor D66 in de Dordtse gemeenteraad en heeft nieuwe politieke ambities.
''Zelf wil ik geen raadslid meer worden, maar ik wil wel graag een lokale afdeling van DENK in Dordrecht krijgen. In de Dordtse Raad zitten nu ook leden met een Turkse achtergrond, maar veel mensen voelen zich daar niet door vertegenwoordigd."