nieuws

Evides plaatst megatanks op Maasvlakte

Evides Industriewater heeft deze week vier enorme opslagtanks geplaatst op de Maasvlakte. De 16 tot 18 meter hoge waterreservoirs maken onderdeel uit van een zogeheten demiwaterfabriek.
De plaatsing van de grote tanks had de nodige voeten in de aarde. De 22 tot 44 ton zware gevaartes werden over het water aangevoerd met een drijvende bok. Eenmaal op het bouwterrein werd een telescoopkraan ingezet om de reservoirs op hun plaats te krijgen.
Volgens Evides vragen steeds meer bedrijven om gedemineraliseerd water. Dat is vergelijkbaar met leidingwater, maar dan zonder nutriënten. Het heeft een goede geleidbaarheid en wordt vooral gebruikt bij de productie van 'hogedrukstoom'.
Doordat het gedemineraliseerde water volgens Evides van 'ultrapure' kwaliteit is, leidt het bovendien tot minder corrosie in kostbare turbines. Dat maakt het interessant voor bedrijven op de Maasvlakte.
De bouw van de fabriek moet volgens een woordvoerster van Evides aan het eind van het jaar zijn afgerond. Het is de tweede demiwaterfabriek in het gebied: ook in de Botlek staat al enkele jaren zo'n faciliteit.