nieuws

Dordtenaar behangt Anne Frank Huis

Nog twee nachten en dan is het Anne Frank Huis in Amsterdam voorzien van nieuw behang. Het is tijdens de uren dat het museum gesloten is aangebracht door de Dordtse binnenhuisadviseur Sybe Meerstra. Een eervol project waar hij met veel passie aan werkt.
Het achterhuis waarin Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met haar familie, de familie Pels en Fritz Pfeffer ondergedoken zat, wordt jaarlijks door meer dan een miljoen mensen bezocht. Het museum wil zich in de toekomst nog meer op jongere bezoekers richten en is daarom bezig met een andere inrichting.
Bij de vernieuwing hoort ook een nieuwe laag behang in alle kamers van het Anne Frank Huis. "Hier en daar is het echt versleten. Niet gek met zoveel bezoekers. Sommigen scheuren ook een stukje af als aandenken, dus het is hard nodig", zegt Meerstra.
Kopie
Het 'nieuwe' behang is een bijna exacte kopie van het originele behang in het achterhuis. "Het is gemaakt door Nico Lingbeek en op rollen geprint. Het huis moet natuurlijk de authentieke sfeer van toen behouden", legt Sybe uit. Om die reden wordt het behang op een constructie van latten en gaas aangebracht en niet direct op de muur. Het zogenoemde betengelen was in die tijd gebruikelijk.
Niet overal komt een nieuwe laag behang. Vooral in de slaapkamer van Anne Frank worden grote stukken met originele bekleding achter een glasplaat beschermd. Sybe raakt elke keer weer geëmotioneerd als hij ernaar kijkt. "Hier heeft Anne foto's en afbeeldingen opgeplakt. Om de kamer wat op te vrolijken. Daar komen wij natuurlijk niet aan".
Samen met collega Frans Hazenbosch heeft hij er in bijna drie weken tijd heel wat nachtelijke uurtjes behangen opzitten. Beide heren vinden het een eer dat ze in het huis met zoveel historische waarde hun werk mogen doen. "Het geeft een zeer voldaan gevoel", besluit Sybe. Weer staan de tranen in zijn ogen. "Het is een bijzonder project".

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl