nieuws

Terreurverdachte Spijkenisse: vakantieganger of IS-strijder?

Istanboel: vakantieadres of tussenstop?
Istanboel: vakantieadres of tussenstop? © G. Dall'Orto
Justitie heeft vijf jaar cel geëist tegen een man uit Spijkenisse, die korte tijd lid zou zijn geweest van IS. De 34-jarige verdachte ontkent. Hij zou slechts naar Turkije zijn gereisd voor een vakantie.
Mounir E. kwam in beeld omdat zijn naam voorkwam op een lijst van 22.000 vermeende IS-strijders. Zij stonden op een harde schijf, die door een teleurgestelde IS-strijder aan een Britse journalist zou zijn gegeven.
Volgens justitie in Rotterdam wordt het document als authentiek beschouwd en staan er ook privégegevens van Mounir E. in. Advocaat Bart Nooitgedagt: “Ik sluit niet uit dat IS dergelijke lijsten fabriceert, om de veiligheidsdiensten lekker bezig te houden. Het is in ieder geval oncontroleerbaar en dus niet te gebruiken als bewijs.”

Gevochten

Volgens Nooitgedagt bewijst het formulier al helemaal niet dat zijn cliënt daadwerkelijk heeft gevochten. “Als je lid bent van een tennisvereniging, wil dat niet zeggen dat je ook wedstrijden speelt.”
Stap twee voor justitie was uitzoeken wanneer de verdachte dan in Syrië of Irak was geweest. De man bleek zich in juni 2014 te hebben uitgeschreven bij het bevolkingsregister. Als woonplaats gaf hij op “Washington”. Hij was naar Turkije vertrokken. Drie weken later keerde hij terug in Spijkenisse en liet zich weer inschrijven.

Shoarmazaak

Het uitschrijven was om te voorkomen dat een deurwaarder achter zijn gezin aankwam, vertelde hij woensdag tegen de rechter. “Ik ging naar Istanboel omdat ik plannen had met vrienden om daar een shoarmazaak te beginnen. Die vrienden gingen niet mee, toen ben ik maar in mijn eentje vertrokken en heb vakantie gevierd.”
Justitie noemt dit verhaal ongeloofwaardig. “Meneer wil niet vertellen wie die vrienden zijn, waar hij precies is geweest in Istanboel en wat hij daar heeft gedaan. Ja, feesten en partijen en achter de vrouwen aan. Maar dat laatste strookt weer niet met zijn geloof en volgens zijn bankgegevens heeft hij in die periode geen geld opgenomen.” Uit zijn paspoort bleken enkele bladzijden te zijn gescheurd. Justitie denkt dat hij via Turkije naar Syrië of Irak is gereisd.

Schooljuf

Mounir E. zou na zijn terugkomst ook agressief gedrag hebben vertoond, richting politie en op de school van zijn kinderen. Volgens justitie riep hij “Ik ben Allah en ik weet je te vinden” tegen de schooljuffrouw. De verdachte: “Dat is allemaal gelogen. Een moslim zal nooit ‘ik ben Allah’ zeggen.”
Justitie zegt dat de man regelmatig de klas van zijn kinderen binnenliep, terwijl dit expliciet was verboden. “Meneer is het helemaal niet eens met de normen en waarden in Nederland. Mij verbaast het niet dat hij naar Syrië is gegaan.”
Mounir E. stond verder nog terecht voor diefstal van speelgoed uit een winkel in Spijkenisse. Ook zou hij hebben geprobeerd een wapen te bestellen via e-mail. De rechter in Rotterdam doet op 12 april uitspraak.