ZOMER

9-jarig jongetje op opblaasbandje drijft af bij strand Ouddorp, reddingsbrigade moet half uur zoeken

Het strand van Ouddorp
Het strand van Ouddorp © Rick Huijzer
De stranden liggen vol, de parkeerplaatsen zijn drukbezet en het weer is meestal goed: het hoogseizoen van de vakantie is begonnen. Dat betekent voor de reddingsbrigade extra opletten. Dinsdag werden zes surfers bij Ouddorp verrast door een stevige aflandige wind, woensdagmiddag raakte een 9-jarig jongetje op een drijfbandje kwijt op zee.
Woensdagmiddag, een mooie dag op het lange strand bij Ouddorp. Ineens gaan bij de reddingsbrigade alle alarmbellen af. Een jongetje van 9 is kwijt. De ouders hebben geen idee waar ze precies zijn en hebben in paniek eerst al 30 minuten zelf gezocht, vertelt Herman Nieuwenhuis, postcommendant van de reddingsbrigade Ouddorp.
"Het strand is 25 kilometer lang en het jongetje was op een drijfbandje met aflandige wind een behoorlijk stukje afgedreven", vertelt hij op Radio Rijnmond. "Omdat de ouders niet wisten waar ze precies waren én een half uur zelf hadden gezocht, zijn we gisteren kostbare tijd verloren om de juiste locatie te bepalen. Voor ons telt iedere seconde."
Een dag eerder moesten zes surfers uit het water worden gered. Ze werden verrast door wind en stroming en hadden materiaalpech. Dat lukte in een half uur met hulp van verschillende hulpdiensten. "We moeten de locatie zo snel mogelijk achterhalen. Dat is soms lastig met zo'n groot stuk strand. We beginnen bij de laatst geziene locatie, dan bepalen we een zoekgebied en starten de zoekactie. We zoeken dan bijvoorbeeld naar een kiteboard of een zeil dat ergens drijft, een aanknopingspunt om verder te zoeken."
De reddingsbrigade staat met verschillende posten op het strand en vaart preventief langs de kust, met een ouderwetse verrekijker. De vrijwilligers houden ook het opkomende water en de stromingen in de gaten. Om zo veilig mogelijk naar het strand te gaan, heeft de reddingsbrigade 3 praktische tips:

1. Onthoud een referentiepunt

Kijk waar je het strand opgaat. Als wij weten waar je bent, is het makkelijker zoeken. Kijk bijvoorbeeld bij welke strandtent je naar de waterlijn gaat.

2. Polsbandje

Bij de posten van de reddingsbrigade zijn polsbandjes te halen voor kinderen waar het nummer van een ouder of begeleider op kan worden geschreven. Zeker gezien het oppervlakte van he tstrand bij Ouddorp, raak je al snel iemand kwijt.

3. 112-app

De app van noodnummer 112 heeft een functie om je locatie te bepalen. Als je in nood bent of iemand in nood ziet, weten hulpdiensten direct waar je precies bent. Vaak zien mensen langs de kust dat het fout gaat, bijvoorbeeld een surfer op drift. Met een smartphone kun je tegenwoordig ook zelf vanaf het water alarmslaan.