OPLICHTING

Oplichter troggelt ruim 8 duizend euro af van Ans (81) en haar volksdansvereniging: 'Hij was alleraardigst en vriendelijk'

Links, lachend: Ans de Groot
Links, lachend: Ans de Groot © Privécollectie
Een nepmedewerker van ING weet in korte tijd ruim 8 duizend euro weg te sluizen bij tachtigplusser Ans de Groot. Een deel van het geld is van volksdansvereniging Interdans in Hellevoetsluis. De club kan naar z'n centen fluiten en probeert de kas weer te spekken met een crowdfundingsactie.
Het is donderdagmiddag rond 16:00 uur en Ans is net terug van een middagje linedancen als thuis de telefoon gaat. De 81-jarige Hellevoetsluise, die nog helemaal zelfstandig woont, neemt op.
"U spreekt met ING", zegt een vriendelijk klinkende man. "Normaal gesproken bellen wij u niet als bank. Maar dit is dringend. We hebben te maken met een calamiteit en iemand is bezig om 20 duizend euro van uw rekening te halen. Dat moeten we voorkomen."
Een uur lang hangt Ans met de 'bankmedewerker' aan de lijn. "Hij was alleraardigst en beleefd", vertelt ze. "Ik had écht het idee dat hij mij wilde helpen."
Om het probleem te tackelen moet Ans een paar overboekingen doen. "Die gaan naar de Nederlandsche Bank en krijgt u later weer teruggestort", zegt de man. Ans heeft op haar iPad op een link geklikt, zodat de 'bankemployee' met haar mee kan kijken. De eerste overmaking gaat van haar privérekening. Een bedrag van 3500 euro. Bestemming: een elektronicaconcern.
"Heeft u nog meer rekeningen?", wil de man weten. "Jazeker", antwoordt Ans goedgelovig. "Een zakelijke. Van de dansvereniging."
Interdans. Derde van links: Ans de Groot
Interdans. Derde van links: Ans de Groot © Privécollectie

Penningmeester

Al dertig jaar is Ans lid van dansvereniging Interdans in Hellevoetsluis. Vanaf het begin zit ze er ook in het bestuur. De laatste elf jaar is ze penningmeester van de club, waar je volksdansen uit de hele wereld kunt leren: "Uit Israël, Rusland, Oekraïne, Engeland, Amerika, noem maar op."
De 'bankmedewerker' wil ook de rekening van Interdans voor Ans veiligstellen. Daarvoor is een nieuwe overboeking nodig. Deze keer gaat om 4750 euro. Begunstigde: Koko Rivics. "Geen idee wie dat is. Lijkt wel de naam van een voetballer", zegt Ans.
Nadat hij 8250 euro heeft weggesluisd, stelt de man voor om de lijn nog even open te houden, omdat alles dan 'sneller werkt'. Ans mag in de tussentijd best iets anders gaan doen. "Ik heb het geluid van de telefoon wat harder gezet", zegt ze. "Ik dacht: als hij me nodig heeft, dan roept hij wel. Hij heeft nog drie uur aan de lijn gehangen."
Drie uur?! "Ja", zegt Ans. "Toen kwam mijn zoon binnen. Toevallig. Hij zei meteen dat er iets niet klopte en verbrak de verbinding, ook die op mijn iPad. Direct werden we teruggebeld. Net als de eerste keer was dat door een afgeschermd nummer. Mijn zoon heeft hem weer afgepoeierd. Daarna heeft die man niet meer gebeld."

Foute bingo

Het wordt die donderdag niet meer rustig in huize De Groot. "We zijn nog tot middernacht bezig geweest", vertelt Ans. "We hebben ING gebeld en gemaild. Die zei dat we aangifte moesten doen bij de politie. Een paar dagen later konden mijn schoondochter en ik daar terecht. Er is me ook nog slachtofferhulp aangeboden. Maar die heb ik niet nodig, hoor."
Ze praat monter over wat er is gebeurd. Boos is ze niet, zegt ze. Veeleer verdrietig. Ze weet dat veel mensen met een babbeltruc opgelicht worden. En daarom wil ze haar verhaal ook doen. "Ter lering", stelt ze. Lachend: "En vermaak."
Haar eigen, gestolen centjes zijn door ING vergoed. "Dat deden ze uit coulance. Maar het geld van Interdans is niet teruggekomen. Dat konden ze niet doen, zei ING, omdat het om een zakelijke rekening gaat. Daarvoor zijn de regels anders."
Interdans is inmiddels een crowdfundingsactie begonnen om de leeggeroofde kas te spekken. Van de benodigde 4750 euro is nu bijna de helft binnen.
De club neemt de penningmeester niets kwalijk. Integendeel. "Ik heb allemaal lieve appjes en mailtjes gekregen", vertelt Ans. "En kaarten met teksten als 'Lieve knuffels' en 'We denken aan je'. De eerste keer dat ik weer op de club was, voelde ook als een warm bad."
Het advies van Ans? "Neem nooit een telefoontje aan van iemand met een anoniem nummer. En leg meteen neer als iemand zegt dat hij bankmedewerker is. Want dan weet je: dit is foute bingo."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl