nieuws

Huis Dordtse treinenliefhebber is net spoorwegmuseum

Dordtenaar Rien Verhoeff is over niets zo enthousiast als over treinen. In zijn flatje in de wijk Sterrenburg heeft hij zijn bijzondere treinenverzameling uitgestald.
Van modeltreinen tot de stropdassen van conducteurs en machinisten. Alles wat met spoor te maken heeft krijgt een plekje in het huismuseum van de 67-jarige Verhoeff. Vanaf zijn 15e ging hij kijken bij de spoorwegovergang aan de Dubbeldamseweg. “Ik vond het mooi en wilde weten hoe dat allemaal werkte.”
Later begon hij met verzamelen. Hij kreeg allerlei spullen van medewerkers van de NS. Zo staan er heel wat conducteurspetjes in het huismuseum, maar ook een perronbord met ‘Dordrecht’ erop en zelfs een stuk rails.

Modelspoorbaan

Verhoeff werkt ook aan een modelspoorbaan. Eigenlijk staat zijn hele huis vol. “Ik kan nog net mijn bed instappen”, lacht de verzamelaar.
Naar het station gaan doet hij tegenwoordig niet veel meer. “Dat komt door die waardeloze poortjes. Ik moet nu inchecken met een ov-chipkaart en als ik dan langer dan een uur op het station ben, dan kost het me geld. Ja tijden veranderen.. ”
Zelf had Verhoeff ook wel graag bij de NS willen werken. “Maar daar moet je echt veel voor kunnen en een opleiding van vijf jaar doen. En ik kon niet zo goed leren. Anders had ik zeker graag machinist of conducteur geworden.”