RECHTSZAAK

Familie van mishandelde en overleden pakketbezorger: 'Stuitend dat de verdachte in de slachtofferrol zit, híj was de agressor'

De pakketbezorger raakte zwaargewond en overleed later
De pakketbezorger raakte zwaargewond en overleed later © AS Media
Nabestaanden van de mishandelde en overleden pakketbezorger vinden dat de verdachte in deze zaak alleen aan zichzelf denkt. Ze geloven ook niet dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld. Dat hij zijn strafzaak thuis wil afwachten omdat hij een jong kind heeft, vindt de vrouw van de bezorger onbegrijpelijk. "Mijn twee kinderen zien hun vader nooit meer."
Ze zagen er tegenop, maar toch waren de vrouw en andere nabestaanden van het slachtoffer vanmorgen weer in de Rotterdamse rechtbank. Inhoudelijk werd de zaak nog niet behandeld. Het was een zitting om te kijken hoe de onderzoeken verlopen en wat er nog nodig is voordat het proces daadwerkelijk kan beginnen. Dan wordt tot in detail besproken wat er op 21 februari van dit jaar precies gebeurde in Rotterdam-Hoogvliet.
De 29-jarige verdachte Yassin el B. gaat die maandagmiddag naar buiten om een pakje aan te nemen. Daarbij ontstaat ruzie. De postbezorger valt en komt met zijn hoofd op een stoep terecht. Hij overlijdt een paar dagen later. El B wordt verdacht van doodslag of anders zware mishandeling met de dood tot gevolg.
De advocaat van de verdachte betoogt dat het om zelfverdediging ging. "El B. moest zichzelf beschermen tegen de vuistslagen van de pakketbezorger. Toen deze naar zijn zak greep, was de verdachte bang dat er mogelijk een wapen in zou zitten", stelt Mark Oosterveen. El B., die kickbokstrainer is, zou een trap hebben gegeven om de pakketbezorger af te weren.

Net vader geworden

De nabestaanden horen het verhaal met ongeloof aan. Zij denken dat het totaal anders is gegaan en zien de verdachte als de agressor. Volgens hun advocaat, Frank Hamers, blijkt dat ook uit verklaringen van omstanders.
"De bezorger heeft een pakket willen afleveren, maar er werd niet open gedaan. Hij is toen terug naar de bus gegaan en heeft het pakket afgemeld. De verdachte is toen naar de bus gekomen en daar heeft een woordenwisseling plaatsgevonden. Het schijnt dat beiden over en weer gevochten hebben met elkaar. De bezorger is toen weggelopen, maar de verdachte is hem gevolgd en heeft hem geschopt en geslagen. Uit verklaringen zou blijken dat het slachtoffer toen geen geweld heeft gebruikt."
Advocaat Mark Oosterveen vindt dat Yassin el B., die al vijf maanden in de cel zit, voorlopig vrijgelaten moet worden. Ook voert hij aan dat hij net een nieuw huis, een baan en opleiding heeft. En dat El B. net vader is geworden van een zoontje.
De familie van het slachtoffer noemt dat verzoek 'stuitend''. Advocaat Hamers: "Het stoort de nabestaanden dat hij nu zegt dat zijn zoontje het nu een tijd zonder zijn vader moet opgroeien. Zij zijn een man en een vader van twee kinderen verloren. De kinderen zien hun vader nooit meer."

Verdachte blijft in cel

De rechter besluit donderdag dat de verdachte in de cel blijft. Er is volgens experts dan wel geen grote kans op recidive, maar hij wordt verdacht van iets waar een celstraf van twaalf jaar of langer op staat. Ook is er een grote schok geweest in de samenleving, stelt de rechter. En daarom is het niet logisch om El B. voorlopig vrij te laten.