nieuws

Vertrouwen in Feyenoord City groeit

Steeds meer seinen lijken op groen te staan voor Feyenoord City. Woensdag sprak de gemeenteraad opnieuw over de plannen voor een nieuw stadion, de herontwikkeling van de Kuip en het gebied eromheen. Over een paar weken moet de knoop worden doorgehakt.
Met het naderende beslismoment op 20 april groeien de kansen dat een meerderheid van de gemeenteraad zich achter de bouw van een stadion zal scharen. Dat zal het begin zijn van een groot project van vele miljoenen euro's.

Oppositie over het plan

SP-raadslid Leo de Kleijn: "Het is een kans van Zuid om in dat gebied mooie dingen te ontwikkelen en een stadion kan daar onderdeel van zijn. Maar er zitten nog wel een paar losse eindjes aan."
PvdA-raadslid Leo Bruijn: "We hebben al wel vertrouwen in de uitgewerkte plannen en die zijn een stuk beter dan in het verleden, maar we willen meer zekerheden en het college zal met beantwoording daar ook voor gaan zorgen. Daar ben ik van overtuigd."
VVD-raadslid Jan-Willem Verheij: "Wat de financiën betreft liggen er nu een aantal zekerheden die er een paar weken geleden nog niet lagen. Dus dat gaat de goede kant op. Maar het roept nieuwe vragen op. Zoals wat de gevolgen zijn dat de gemeente aandeelhouder wordt in twee stadions: de oude Kuip en het nieuwe stadion? Er moet een keuze gemaakt worden, maar dat moet zorgvuldig gebeuren als het gaat om 135 miljoen euro."

135 miljoen

De gemeente wil in totaal 135 miljoen euro investeren in Feyenoord City. Het gaat om 60 miljoen euro voor aankoop van de grond onder het toekomstige stadion, 40 miljoen euro aandelen in Feyenoord en 35 miljoen euro voor het aanleggen van infrastructuur om het stadion heen.
Wethouder Adriaan Visser (D66) heeft met een 'position paper' de financiële risico's zoveel mogelijk proberen dicht te timmeren. Visser: "Alles wat we zeker weten, dat leggen we vast en handtekening eronder. De zaken die we nu niet weten, weten we niet zeker. Daar zullen we het mee moeten doen."
Het hele project Feyenoord City gaat om anderhalf miljard euro en het stadion alleen om ruim 365 miljoen euro. Wethouder Visser: "Het is van belang dat we een beslissing nemen om ook andere investeerders, financiers en banken mee te krijgen met dit plan." Met 40 miljoen euro in aandelen van de gemeente is ruim 10 procent van de benodigde miljoenen gedekt.
Vertrouwen
Een lastige hindernis is de bereikbaarheid van het nieuwe stadion en hoe ruim 60.000 supporters daarheen kunnen komen zonder dat de stad verstopt raakt.
Deze discussie is uitgesteld omdat achter de schermen nog hard gewerkt wordt aan oplossingen hoe met fiets, openbaar vervoer, auto en boot de duizenden supporters overzichtelijk naar het stadion te krijgen.
De tijdsdruk is hoog maar de projectleider van Feyenoord City heeft er vertrouwen in dat het goed komt.
Frank Keizer: "Met een uitverkocht stadion gaat het om 63.000 supporters en ik heb er zeker geloof in dat ze op een goede wijze naar en van het stadion kunnen komen. We gaan nu hard aan het werk om alles op tijd aan te leveren en dan hoop ik dat er 20 april een positieve uitslag volgt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl