CRIMINALITEIT

Afgeperst, beschoten en gesloten: ondernemers zijn dubbel slachtoffer van wildwesttaferelen

Afhaalrestaurant Ambala is drie keer beschoten
Afhaalrestaurant Ambala is drie keer beschoten © Rijnmond
Het begon met een anoniem smsje 'betaal 10.000 euro', een paar dagen later volgden de kogels. De eigenaar van afhaalrestaurant Ambala in Rotterdam-West zit vijf maanden later nog steeds in zak en as. Zijn zaak is na dat eerste sms'sje meerdere keren 's nachts beschoten, omdat hij niet toegaf aan de afpersingspoging. Ook andere ondernemers in Rotterdam-West zijn afgeperst en beschoten. De politie spreekt van wildwesttaferelen. Inmiddels zit een verdachte vast en zijn negen andere verdachten opgepakt en weer vrijgelaten. Maar op last van de burgemeester is Ambala nog steeds gesloten.
De rolluiken zitten naar beneden en als je goed kijkt, tel je tien kogelgaten. Die zijn er niet in één keer op afgevuurd. De eerste schoten zijn in januari gelost, daarna is het raak in maart, in juni volgen nog eens vijf schoten. Eigenaar Abdul laat de beelden zien op zijn telefoon. Na de tweede beschieting heeft hij camera’s geplaatst. Je ziet op beelden van de laatste beschieting een man verborgen onder een hoodie op een step arriveren. Hij haalt een pistool uit zijn jas, schiet vijf keer en stept verder.
In deze video zie je de schutter op de step het restaurant beschieten:
Beelden van 3de beschieting van restaurant Ambala aan Vierambachtsstraat
In al die jaren dat hij samen met zijn vrouw het restaurant aan de Vierambachtsstraat in Rotterdam-West runt, heeft hij nog nooit zoiets heftigs meegemaakt. Toen hij in 1995 van start ging, was het een veel ruigere buurt, vertelt de 59-jarige Abdul, met zware drugsverslaafden en criminaliteit op straat. Maar nooit heeft hij daar echt last van gehad.
Jullie moeten 10.000 euro betalen of anders gaan we schieten en sluiten
Afperser
Naast zijn afhaalrestaurant heeft zijn zoon een tabaks- en cosmeticawinkel geopend. Die krijgt in januari meerdere dreig-sms'jes van een anoniem telefoonnummer: “Jullie moeten 10.000 euro betalen of anders gaan we schieten en sluiten.” De zoon antwoordt dat ze niet gaan betalen, en neemt het verder niet zo serieus.

Wildwesttaferelen in Rotterdam-West

Een paar dagen later, in de nacht van 16 op 17 januari, worden de zaken van zoon én vader beschoten, waarbij de ramen achter de rolluiken sneuvelen. “Midden in de nacht je rolluiken beschieten en je bedreigen. Dat is heel angstig”, zegt Abdul. Vanwege het politieonderzoek moeten beide zaken twee weken dicht.
In februari gaan ze weer open. Tot de nacht van 4 maart. Dan wordt het afhaalrestaurant opnieuw beschoten, de tabakszaak niet. Vanwege de tweede beschieting besluit de burgemeester dat de zaak zes maanden dicht moet.
De kogelgaten in het rolluik van restaurant Ambala
De kogelgaten in het rolluik van restaurant Ambala © Rijnmond
Ook op panden van andere ondernemers in West wordt in die maanden geschoten, zoals de Carwash Clean & Shine aan de Aelbrechtskade. Op 21 maart lopen daar drie jongemannen binnen. Ze overhandigen een telefoon aan de eigenaar van de autowasserette. Telefonisch wordt hem duidelijk gemaakt dat hij geld moet betalen, veel geld: 25.000 euro. De afperser spreekt Nederlands en Berbers, beweert dat de eigenaar voldoende geld heeft en dreigt anders zijn zaak en die van bekenden te beschieten. De eigenaar van de autowasserette zegt het geld niet te hebben.

'Je moet betalen anders ga je het wel merken'

Nadat het telefoongesprek is afgebroken, komen de drie handlangers opnieuw binnen, ze willen het nummer van de eigenaar. De volgende dag ziet hij op zijn mobiel een gemiste oproep en een sms van een anoniem nummer: “Je moet betalen, anders ga je het wel merken.”
Twee dagen later wordt het dreigement omgezet in daden. Een man opent in de nacht van 24 maart het vuur op de carwash. Een paar dagen later wordt ook de loungeroom van een vriend aan de 2de Middellandstraat beschoten. Beide zaken moeten na de beschieting twee weken dicht. Eind mei wordt de carwash voor de tweede keer beschoten en moet net als het afhaalrestaurant van Abdul langer dicht.
De autowasserette aan de Aelbrechtskade is twee keer beschoten
De autowasserette aan de Aelbrechtskade is twee keer beschoten © Rijnmond
Beide ondernemers zeggen niets te maken te hebben met het criminele milieu en worden met een gedwongen sluiting dubbel hard getroffen, omdat ze ook al slachtoffer zijn van afpersing. Voor het eerst in ruim 25 jaar heeft Abdul zijn huisbaas moeten bellen dat hij de huur niet meer kan betalen. “Ik heb nog nooit een aanmaning gehad. Dit is de eerste keer dat ik achterloop. Daar heb ik echt van moeten huilen.” Gelukkig is de huisbaas soepel en akkoord met een latere betaling.
Beschietingen van bedrijfspanden in Rotterdam-West sinds december 2021
Beschietingen van bedrijfspanden in Rotterdam-West sinds december 2021 © Rijnmond

Derde beschieting afhaalrestaurant dag vóór heropening

Abdul vecht samen met zijn advocaat de gedwongen sluiting van zes maanden aan en krijgt gelijk van de rechter. Afhaalrestaurant Ambala mag - na een sluiting van drie maanden - weer open. Dat wordt aangekondigd op internet en blijkbaar horen de afpersers er zo ook van. Want in de nacht vóór de heropening is het opnieuw raak. En weer gaat op last van burgemeester Aboutaleb de boel op slot, dit keer tot september.
De bedreigingen, beschietingen en gedwongen sluiting vallen de ondernemer en zijn vrouw zwaar. “Het is een rotgevoel, het is triest en droevig.” Ook balen ze van het niets doen. “Ik verveel me rot. De hele dag thuiszitten is niets. Ik probeer nu een beetje te sporten en te lopen.” Om fit te blijven maakt hij dagelijkse lange wandelingen. Hij laat een app zien waarin zijn stappen worden bijgehouden.
In deze video zie je een reconstructie van Opsporing Verzocht:
Half mei besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan de reeks beschietingen in Rotterdam-West
Het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft aandacht besteed aan de golf beschietingen van bedrijfspanden in West. In mei en juni worden tien verdachten aangehouden, onder hen twintigers uit Spangen en Oud-Mathenesse. Ze komen dus uit de buurt. De politie is ze op het spoor gekomen door camerabeelden. Van de tien zit alleen een 30-jarige Rotterdammer nog vast. Hij wordt verdacht van afpersing, openlijke geweldpleging en poging tot doodslag. Hij is mogelijk de opdrachtgever en de afperser per telefoon en sms.

Niet zwichten

De getroffen ondernemers hopen dat met zijn aanhouding de afpersingen definitief voorbij zijn, maar helemaal zeker zijn ze er niet van. Mogelijk heeft de 30-jarige verdachte vanuit zijn cel opdracht gegeven voor de tweede beschieting van de carwash eind mei en de derde beschieting van het afhaalrestaurant aan de Vierambachtsstraat begin juni. Ook is eind juni nog een gezondheidscentrum beschoten en een explosief geplaatst bij een appartementencomplex, beide aan de Aelbrechtskade.
Als je niets verkeerd doet, dan hoef je nergens bang voor te zijn
Ondernemer Abdul van afhaalrestaurant Ambala
De ondernemers hebben al een tijdje geen dreig-sms’jes meer ontvangen. Abdul en zijn zoon maken ook duidelijk dat ze niet zwichten voor intimidatie en afpersing. “Als je niets verkeerd doet, dan hoef je nergens bang voor te zijn. Ik heb goede hoop als je positief denkt, dat er dan ook positiviteit uitkomt.” Abdul tikt zijn hart en hoofd aan om te benadrukken dat hij een eerlijk hart en geweten heeft.

Afgevallen

Abdul en zijn echtgenote hopen snel weer aan de slag te kunnen in hun afhaalrestaurant. Hij mist zijn klanten en klanten missen de tandoori’s en curry’s. Trots vertelt hij dat medewerkers van het Erasmus MC vaak bij Ambala hun eten bestellen. Ook heeft hij de catering verzorgd tijdens speciale gelegenheden waar oud-burgemeester Peper en burgemeester Aboutaleb bij waren. Een bekende loopt langs en grapt dat hij al een paar kilo's is afgevallen sinds de sluiting. “Ik hoop snel weer open te gaan, mijn klanten te ontvangen en het leven weer op te pakken”, reageert Abdul.
De politie heeft nog niet kunnen achterhalen waarom nou juist deze ondernemers het doelwit zijn van beschietingen. “Wisten we het maar, dan was de zaak opgelost”, laat een woordvoerder weten. Het onderzoek loopt door en (anonieme) tips zijn nog steeds welkom.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl