OVERVAL

Gewapende overval, brandstichting: er gebeuren rare dingen rond 'gangsterloods' in Heenvliet

De verdachte die wegrende na een overval in Heenvliet wordt afgevoerd
De verdachte die wegrende na een overval in Heenvliet wordt afgevoerd © Privé
De gemeente Nissewaard heeft een autoverhuurbedrijf aan de Polyanderweg voorlopig voor een maand gesloten. Het pand in Heenvliet werd donderdagmiddag overvallen. De overval komt voor buurtbewoners niet als een verrassing. Zij hebben er de afgelopen maanden wel meer opvallende dingen zien gebeuren. Zaterdagochtend vroeg was in het pand, dat in de volksmond de 'gangsterloods' wordt genoemd en waarin naast de autoverhuurder ook muziekstudio's zijn gevestigd, nog een kleine brand. De politie vermoedt brandstichting en heeft woensdag daar een 32-jarige Hellevoeter voor aangehouden.
Het is rond 12:00 uur als de melding van een overval op een pand aan de Polyanderweg op sociale media wordt gemeld. Buurtbewoners zien de berichten en zijn nieuwsgierig, want kennissen hebben loodsen op het bedrijventerrein. 'Als er met hen maar niks aan de hand is', denken ze. Ze besluiten om naar de loodsen te lopen.
Twee mannen komen net om de hoek van de Polyanderweg richting de Gouwershoek gelopen. Ze zijn zo'n 1 meter 80 en 1 meter 85 lang. De één is rank en slank, de ander wat mollig. De slanke man heeft een grote rode tas in zijn handen. Daar zit, naar later blijkt, de vermoedelijke buit in: papieren.
Agenten staan bij de buit, een rode tas met vermoedelijk papieren
Agenten staan bij de buit, een rode tas met vermoedelijk papieren © Rijnmond
Op vrijwel hetzelfde moment komt een politiebusje aanrijden vanaf de Gouwershoek. De agenten zien het duo, dat voldoet aan een signalement dat ze hebben gekregen. "Blijf staan", beveelt een agent vanuit het voertuig. Een van de verdachten, de slanke, is te verbouwereerd door de snelle aankomst van de politie. Hij blijft staan.

Waarschuwingsschot

De mollige verdachte maakt een beweging met zijn hand richting een schoudertasje. "Laat je handen zien", waarschuwt de agent. Maar de man steekt zijn handen in zijn zakken en zet het op een lopen. De agent roept dat de man moet blijven staan en lost een waarschuwingsschot. De verdachte verdwijnt na 100 meter tussen de bomen, maar loopt zich vast bij een sloot. Daar dumpt hij iets in het water.
Hij komt vervolgens uit de bosjes tevoorschijn en luistert nu wel. Hij geeft zich over. De twee worden door de agenten in de boeien geslagen en over twee politiebusjes verspreid. Eén van hen heeft een autosleutel bij zich. De politie neemt later een witte Mazda, waarmee de verdachten vermoedelijk naar Heenvliet zijn gekomen, in beslag.
De witte Mazda waarmee de overvallers naar Heenvliet kwamen
De witte Mazda waarmee de overvallers naar Heenvliet kwamen © Rijnmond
Het is onduidelijk of sprake is van slechts twee boeven. Om de aanwezigheid van meer criminelen uit te sluiten, wordt een arrestatieteam (in dit geval team parate eenheid) opgeroepen. De Gouwershoek staat inmiddels vol politieauto's, buurtbewoners en media. In de lucht cirkelt de politiehelikopter. Als die vertrekt, is het duidelijk: er was verder geen andere verdachte in het pand. Het arrestatieteam pakt zijn spullen in en vertrekt.
Andere politiemensen gaan nog even door met het onderzoek, onder meer naar het voorwerp dat in de sloot is geworpen. Na tien minuten wordt een wapen uit het water getild. Eenmaal op de wal blijkt het om een zwart pistool te gaan. Het is geladen.
Agenten halen het pistool van de overval uit de sloot
Agenten halen het pistool van de overval uit de sloot © Rijnmond

Bewakingsbeelden brandstichting

Het industrieterrein wordt vrijgegeven, behalve het pand dat overvallen is. Wat er is gebeurd, is onduidelijk. Maar twee dichtgetimmerde ramen wijzen op meer geweld. Volgens de eigenaar van het autoverhuurbedrijf is een raam ingeslagen en iets brandends naar binnen gegooid. Een man die in een loods in de buurt aan het werk is, hoort of ziet de vlammen en komt met een brandblusser naar het vuur. Door hem, zegt de brandweer, is erger voorkomen. Wel smeult er iets in het pand. De gealarmeerde brandweer brengt het naar buiten en blust het. Brandweer en politie vermoeden net als de omwonenden dat er sprake is van brandstichting.
Omwonenden weten ook te vertellen dat er eerder dit jaar een auto van de autoverhuurder in de brand is gestoken. Dat is te zien op bewakingsbeelden die in de buurtapp rondgaan. De brandweer bevestigt dit. Zaterdagmorgen 26 maart, na 03:00 uur, komen twee mannen op een scooter aangereden. Ze rijden even heen en weer. Uiteindelijk stapt één van de twee af. Hij loopt naar de personenauto die tegen het pand staat en gebruikt een aansteker, waarna een grote vlam ontstaat. De auto staat in brand, blijkt uit de beelden. De vlammen gaan ook langs de brandstichter. Die rent naar zijn kompaan op de scooter en ze rijden weg. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de auto uitgebrand en liep het pand rookschade op. Ook waren door de hittestraling de ramen geklapt.

Paardenmarkt

Het o zo rustige Heenvliet lijkt plotseling in de criminele spotlights te staan. "Normaal is het zwaarste misdrijf hier dat we met klompen naar elkaar gooien", zegt een voorbijganger. "Hier is alleen iets te beleven tijdens de jaarlijkse Paardenmarkt."
Dat is volgens anderen de halve waarheid. Rondom het pand aan de Polyanderweg is het al niet pluis sinds een groepje personen er een aantal muziekstudio's huurt.

Aanhouding voor brand

Auto's komen en gaan, soms op de meest rare tijden. Van de autobrand zijn de zwartgeblakerde sporen op de grond nog te zien. Daarvoor is niemand aangehouden. Voor de brand van afgelopen weekeinde zit inmiddels wel een verdachte vast. Woensdag werd een 32-jarige man uit Hellevoetsluis aangehouden, omdat die mogelijk betrokken was bij het klusje van zondag. Het getroffen autoverhuurbedrijf is eerder gevestigd geweest in Hellevoetsluis.
De zwartgeblakerde sporen zijn van de eerdere brandstichting.
De zwartgeblakerde sporen zijn van de eerdere brandstichting. © Rijnmond
Later op de dag maakt de politie de identiteit van de verdachten bekend. Het gaat om twee Vlaardingers van 30 en 43. Wat er precies is gebeurd bij de overval op het autoverhuurbedrijf, is nog onduidelijk.
De gemeente Nissewaard heeft het pand vanwege de voorvallen voor een maand gesloten.
Het is weer even rustig in Heenvliet. Voor hoe lang, vragen omwonenden zich af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl