LOKAAL

Spetter, pieter, pater: kinderen kunnen bij De Paddenstoel weer lekker in het water

Spelende kinderen in het spartelbadje
Spelende kinderen in het spartelbadje © RTV Dordrecht / Corrado Francke
Dordtenaren hebben er dik een jaar op moeten wachten, maar sinds deze week is het toch eindelijk zo ver. Het spartelbadje De Paddenstoel in het Dordtse Wantijpark is weer open. Dat het badje gemist werd, werd donderdag op de eerste dag van de heropening meteen duidelijk: veel kinderen en hun ouders zochten gretig vertier in het water.
Dat de opknapbeurt van De Paddenstoel zo lang zou duren, was ook niet de bedoeling. Vorig jaar zomer werd het badje al gesloten vanwege renovatie. Het beton was in de loop der jaren aangetast, het badje verzakt en het voldeed qua milieu en techniek niet meer aan de normen en wetgeving.
Maar toen begon de ellende pas. De grond bleek vervuild en moest gesaneerd. De kosten daarvan bedroegen bijna 750.000 euro. Daarnaast waren er problemen met de levering van bouwmaterialen, waardoor het badje ook een groot deel van deze zomer gesloten moest blijven.
Kinderen vermaken zich in het badje
Kinderen vermaken zich in het badje © RTV Dordrecht / Corrado Francke

'Herinneringen komen weer terug'

Donderdag gingen de deuren dan eindelijk weer open. "Ik dacht: we gaan er gelijk heen met onze kleindochter", zegt een vrouw die als eerste bij het hek stond tegen RTV Dordrecht. "Dat kwam mooi uit vandaag." Om iets na tienen ging het plonsbadje donderdagochtend open en een halfuur later was het al best druk in het Wantijpark.
"Het is in Dordt toch wel een gemis dat er maar heel weinig plekken zijn waar je veilig kunt spetteren", zegt een andere dame. Een ander vult aan: "Herinneringen komen weer terug van mijn eigen kinderen. Dat was al 27 jaar geleden, toen zat ik hier met mijn drie dochters."

Wat is er nieuw?

Doordat het bad een waterzuivering-installatie heeft gekregen, hoeft het niet meer elke dag opnieuw handmatig gevuld en leeggepompt te worden. Dit gebeurt voortaan semi-automatisch: het water gaat van het bad naar een bufferbad in het pompgebouw. Daar wordt het water gezuiverd en de volgende dag schoon het badje ingepompt. De gemeente heeft gekozen voor semi-automatisch, zodat de medewerker het badje kan nakijken op zaken als glasscherven of uitwerpselen.
Nu kan er al flink gespetterd worden in de Paddenstoel, maar het werk is er nog niet klaar. De gemeente geeft aan dat het badje in de warme periode nog openblijft, maar dan de deuren weer even moet sluiten voor het plaatsen van een toiletgebouw en de paddenstoel zelf in het midden van het bad.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht