TREIN

Rolstoelers de dupe van kapotte lift op Dordts station: 'Dit maak ik een paar keer per maand mee'

De kapotte lift op station Dordrecht
De kapotte lift op station Dordrecht © RTV Dordrecht / Corrado Francke
De liften op het station van Dordrecht zorgen geregeld voor problemen bij rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. De liften waren de afgelopen maanden meerdere keren buiten gebruik, waardoor zij allerlei manoeuvres moesten uithalen om alsnog op tijd op het juiste perron te komen. "De lift is in de afgelopen drie maanden minstens vier keer kapot geweest."
De lift naar het belangrijke perron 1 liep afgelopen zaterdag nog vast. Het is dé lift om vanaf de bussen aan de voorkant van het station naar de andere perrons te komen. De NS stuurde dinsdag een monteur, die de lift weer aan de gang wist te krijgen.
Het is niet voor het eerst dat er een lift buiten gebruik was op het Dordtse station. In maart waren twee liften aan de beurt voor onderhoud. Dat duurde bijna twee maanden. De lift naar perron 1, aan de voorkant van het station, was eind mei ook al eens stuk. In juni was ook de lift naar perron 2 en 3 defect.
De kapotte lift
De kapotte lift © RTV Dordrecht/Corrado Francke

Hulp van medereizigers

"Dit maak ik een aantal keer per maand mee", vertelt de Brabantse rolstoelster Evy* (21). In Dordrecht moet ze overstappen op de intercity naar Rotterdam. "De lift is in de afgelopen drie maanden minstens vier keer kapot geweest."
Toen Evy dinsdag zag dat de lift stuk was, kreeg ze hulp van medereizigers. Zelf wandelde ze, terwijl ze haar handen strak vasthield aan de railing, de trap af. "Ik heb geluk dat ik nog kan lopen, maar voor de rolstoel ben ik afhankelijk van andere mensen. Het kost wel veel energie. Ik zit natuurlijk niet voor niks in een rolstoel."
Evy vindt dat de kapotte liften sneller gemaakt moeten worden. “Op station Rotterdam-Blaak is soms weken de lift stuk. Dat kun je gewoon echt niet maken.”
Rolstoelgebruiker Evy is een van de gedupeerden
Rolstoelgebruiker Evy is een van de gedupeerden © RTV Dordrecht / Corrado Francke

Stoten tegen de liftdeuren

Volgens de NS zijn de liften in Dordrecht vaak kapot, doordat mensen tegen de liftdeuren stoten met een rolstoel, fiets of koffer. Dat komt in Dordrecht vaker voor dan in andere steden. "We zijn aan het kijken hoe we dat kunnen verhelpen", zegt woordvoerder Arno Leblanc per telefoon.
Hij vraagt reizigers ‘een beetje op te passen’ bij het gebruiken van de lift. "Meldt het als je ziet dat er een storing is", voegt Leblanc toe. De NS kan dan eerder actie ondernemen.
ProRail gaf in mei aan dat de reparatie van de liften langer gaat duren, omdat er leveringsproblemen zijn voor de benodigde materialen.
*Evy is vanwege privacy een gefingeerde naam
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl