nieuws

Nieuwe burgemeester Dordt versoepelt horecabeleid

Dordtse kroegen hoeven niet meer bang te zijn dat ze bij een incident meteen hun drank- en horecavergunning verliezen. Waarnemend burgemeester Peter van der Velden wil de eerste straf verkorten naar vier weken sluiting. Nu is dat nog een maand.
In de Dordtse horecaregels staat dat sluiting voor een maand of langer automatisch tot gevolg heeft dat de vergunningen vervallen. Dat wordt opgelost door de straf een paar dagen in te korten. De gemeenteraad had om deze maatregel gevraagd.
Herijking
Arno Brok, de voorganger van Van der Velden, kreeg van de raad de kritiek dat hij te streng zou zijn. Brok gaf daarop aan slechts het beleid uit te voeren dat door de raad zelf was opgesteld. Die vroeg toen om herijking van het beleid.
Van der Velden heeft dat nu opgepakt. "Ik wil net als mijn voorganger streng en rechtvaardig zijn. Een eerste straf moet er niet toe leiden dat een horeca-ondernemer meteen alles kwijt is, maar dat hij inziet dat er iets fout is gegaan en dat hij de zaken beter moet aanpakken."
Duidelijkheid
In gevallen van ernstig geweld of drugshandel kan nog steeds een sluiting voor drie maanden of langer worden opgelegd. Alle spelregels en strafmaten zijn in het nieuwe horecabeleid ook wat verder uitgewerkt, vertelt Van der Velden. "Dat schept duidelijkheid."
Gedragsregels
De burgemeester heeft met vertegenwoordigers van de Dordtse horeca ook gesproken over invoering van gedragregels. Ongewenste figuren kunnen bijvoorbeeld een totaal horeca-verbod krijgen.
"Dat moet de horeca regelen, maar wij kunnen daarbij aansluiten met een straat- of gebiedsverbod. Het is een gezamenlijk belang dat jong en oud leuk kunnen uitgaan in Dordt", aldus Van der Velden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl