SPARTA

Sparta vol vertrouwen voor seizoenstart in Heerenveen: 'We hebben er zoveel kwaliteit bij gekregen'

Doelpuntenmaker Vito van Crooij
Doelpuntenmaker Vito van Crooij © VK Sportphoto
Sparta trapt de competitie vrijdagavond af met een uitwedstrijd bij SC Heerenveen. De Rotterdammers hebben een vlekkeloze voorbereiding achter de rug met prima resultaten en trainer Maurice Steijn verwelkomde deze week ook nog twee nieuwelingen: Shurandy Sambo en de al eerder aangetrokken Joshua Kitolano. Vooral van laatstgenoemde wordt veel verwacht. "Een slimme speler", zegt de trainer van Sparta.
Dinsdag arriveerde middenvelder Kitolano in Rotterdam. Fit ook, net als Tobias Lauritsen, zijn ploeggenoot bij het Noorse Odds BK. De lange aanvaller kwam al een weekje eerder. "Ze komen uit een lopende competitie, dus zijn topfit. Joshua is een goede speler. Een jonge jongen (21 jaar, red.) nog, maar hij heeft toch al meer dan 100 duels op het hoogste niveau in Noorwegen gespeeld", aldus Steijn.
Kitolano is een intelligente speler, vindt Steijn. "Hij pakt veel ballen af op het middenveld en speelt vaak naar voren, naar de juiste kleur. Echt een goede speler. Hij straalt ook veel plezier uit, wil beter worden, en ziet Sparta als springplank naar nog meer."
Donderdag presenteerde Sparta Shurandy Sambo, een rechtsback van Jong PSV. "Hij heeft veel indruk gemaakt daar. Hij is sinds maart weer terug na een zware blessure, en heeft behoefte aan wedstrijden op eredivisieniveau. We hebben ook Dirk Abels op zijn positie, ze kunnen met elkaar uitvechten wie die strijd gaat winnen. Het zijn twee andere types, dat is heel prettig. Op veel posities hebben we een dubbele bezetting, en andere types."

'Lekker in mijn vel'

Sparta haalde veel nieuwe spelers deze zomer. Niet nieuw is Vito van Crooij, die in de laatste oefenwedstrijd tegen FC Emmen nog twee keer scoorde. "Dan ga je met een goed gevoel de competitie in. Ik zit lekker in mijn vel, het goede gevoel van eind vorig seizoen neem ik ook wel mee."
Van Crooij geeft toe dat hij een tijdje heeft moeten wennen toen hij vorig jaar zomer arriveerde bij Sparta. "Ik ben sowieso iemand die wel moet wennen. Als je ergens al een jaar speelt, helpt dat wel. Het team is nu wel redelijk nieuw, ook dat is wennen. Maar de club was er vroeg bij (met het aantrekken van spelers, red.)."
Vrijdag wacht SC Heerenveen voor Sparta, in Friesland. "Dat is geen onmogelijke klus voor ons", denkt Van Crooij. "Niet dat het makkelijk wordt, maar het is zeker mogelijk om daar een resultaat neer te zetten. Het gevoel is positief, we hebben er zoveel kwaliteit bij gekregen."
Steijn: "Ik hoop vooral terug te zien waar wij zes weken mee bezig zijn geweest. In de speelwijze, het inbrengen van nieuwe spelers. De stabiliteit van vorig seizoen, met name achterin. Dus stabiliteit en creativiteit. Ik hoop een goed Sparta te zien."