nieuws

Smurfenverzameling van Leerdammer blijkt goudmijn

Je brood verdienen met smurfen. Het lukt Roelof Emck (30) uit Leerdam. Zijn uit de hand gelopen hobby blijkt namelijk een goudmijn. Via zijn webshop verkoopt hij wereldwijd aan winkeliers en verzamelaars allerlei spullen van de blauwe wezentjes.
Emck spaart al sinds zijn zesde jaar smurfen. Tienduizenden figuurtjes heeft hij ondertussen al opgekocht of overgenomen. Hij heeft ze in diverse soorten en maten en van verschillende merken.
Smurfendorp
De smurfen staan uitgestald in een loods op een industrieterrein in Leerdam. Middenin de ruimte is een dorp gemaakt met smurfenhuisjes en straattafereeltjes.
Boven het dorp steekt een grote Gargamel uit van ongeveer een halve meter. Het is zijn mooiste exemplaar, vindt de verzamelaar. "Hier zijn er in totaal maar vijf van gemaakt. Ik vond hem op een beurs in Duitsland. Die verkoop ik niet zo snel aan een ander hoor."
Honderden euro's
Een paar honderd euro uitgeven aan een smurf is voor Emck niets bijzonders. Waar hij het allemaal van doet? "Ik ga niet uit en spaar al 25 jaar. Dan ga je vanzelf steeds een stapje verder in prijs."
Nu hij ook een webshop heeft, kost zijn hobby niet meer alleen maar geld. Hij verdient er ook aan. "Het begon kleinschalig, maar inmiddels heb ik een grote loods vol voorraad en een website in zes talen die wereldwijd gevonden wordt. Ik blijk actief in een nichemarkt. En als je steeds meer bestellingen uit het buitenland krijgt, tot aan Zuid-Korea toe, dan geeft dat wel een boost."
Film
Dit weekend verschijnt de derde smurfenfilm in de bioscoop: Smurfen en het verloren dorp. Vanzelfsprekend heeft hij daar al merchandise van op voorraad in de webshop.
Maar hij gaat zelf ook naar de film, met zijn nichtjes die soms met zijn smurfenverzameling mogen spelen. "Ik sta met die smurfen op en ga er mee naar bed. Mijn vriendin moest er aanvankelijk wel aan wennen, maar die is nu ook om."