112

Kwart miljoen beloning voor gouden tip over vermiste Jaïr Soares (7) uit Rotterdam, Kelly de Vries: 'Het gaat ons aan het hart'

Jaïr Soares
Jaïr Soares © Archief
Precies 27 jaar nadat Jaïr Soares verdween op het strand van Monster, looft de Peter R. de Vries Foundation 250 duizend euro uit voor de gouden tip die leidt tot de vindplaats van het jongetje. De mysterieuze verdwijning van het 7-jarige jongetje uit Rotterdam is nooit opgelost. Daar hoopt de stichting nu verandering in te brengen. "Het is heel fijn dat we dit kunnen doen", vertelt Kelly de Vries.
Het was 4 augustus 1995 toen Jaïr tijdens een stranddag met zijn familie plots verdween. Het ene moment speelde hij tikkertje met een vriendinnetje, terwijl zijn vader een patatje kocht bij een strandtent. Het volgende moment was Jaïr weg. Dat gebeurde rond 17:20 uur.
De vader meldde de vermissing bij strandtent Beachclub Molenslag, waarna de politie een grote zoekactie startte. Op het strand en in de duinen werd lang gezocht, maar het jongetje werd niet meer aangetroffen. Tot op de dag van vandaag is er geen duidelijkheid over wat er gebeurd is. Jaïr werd nooit meer gevonden.

'Het gaat ons aan het hart'

Om de coldcase toch nog op te lossen, is donderdag een kwart miljoen uitgeloofd door de Peter R. de Vries Foundation. "Je moet er niet aan denken dat je met je kind naar het strand gaat en hij vervolgens niet meer thuiskomt", zegt Kelly de Vries. Zij runt sinds het overlijden van haar vader de Foundation. Hoewel haar vader in het verleden relatief weinig heeft gedaan met de zaak, vinden zij en de overige bestuursleden van de stichting het belangrijk dat juist deze wordt opgelost. "Het gaat ons aan het hart."
De Peter R. de Vries Foundation, voorheen Stichting De Gouden Tip, is opgericht om vergelijkbare zaken op te lossen. "In eerste instantie was een oplossing van de zaak Tanja Groen het doel", vertelt Kelly. "Daarvoor is 1,4 miljoen euro bij elkaar gebracht. Nu is gebleken dat we nog zeker vier ton beschikbaar hebben."

Drie vermissingszaken

Het geld gaat naar drie vermissingszaken, waarvan Jaïr Soares de eerste is. De stichting richt zich op vermissingszaken, omdat de vondst van een vermist persoon leidt tot afsluiting voor de familie, aldus Kelly. Dat vindt zij het allerbelangrijkst. "Als je een beloning uitlooft voor de opsporing van een dader van een misdrijf en die leidt eventueel tot een aanhouding, dan kan het daarna met een rechtszaak nog heel lang duren voordat zo'n zaak afgerond is. Dit geeft veel sneller duidelijkheid."
De stichting heeft overigens niet zomaar voor Jaïr Soares gekozen. Er is eerst overleg geweest met het coldcaseteam van de politie Haaglanden of dat team capaciteit heeft om nieuwe tips op te kunnen pakken. Ook met de familie van Jaïr is overlegd. "Alle nieuwe publiciteit en aandacht betekent dat zij mogelijk toch weer een zware tijd tegemoet gaan."
Het geldbedrag wordt het komende halfjaar gegeven aan degene met dé gouden tip die leidt tot de vondst van Jaïr. De beloning verloopt op 4 februari 2023.