VOETBAL

Aanpassing buitenspelregel vlak voor start nieuwe seizoen Feyenoord, Sparta en Excelsior

Danny Makkelie door de VAR naar het scherm geroepen tijdens ADO - Excelsior
Danny Makkelie door de VAR naar het scherm geroepen tijdens ADO - Excelsior © VK Sportphoto
Vlak voor aanvang van het nieuwe Nederlandse voetbalseizoen heeft de FIFA een wijziging in de spelregels doorgevoerd. Zo bevestigt de KNVB. Het gaat om een aanpassing van de buitenspelregel.
Voorheen was het zo dat er sprake was van een nieuwe spelsituatie als een verdediger de bal aanraakte terwijl deze onderweg was richting een speler van de tegenpartij die buitenspel staat. Vanaf dit seizoen is er alleen nog sprake van buitenspel als de speler van de verdedigende partij de bal bewust speelt richting een tegenstander. Een afgeketste, geschampte of getoucheerde bal zorgt er niet meer voor dat er geen sprake van buitenspel is.
Praktijkvoorbeelden zullen er ongetwijfeld in de eerste weken van de competitie al voorbij komen, verwacht scheidsrechtersbaas Dick van Egmond. "Het is belangrijk voor ons om spelers, trainers en publiek mee te krijgen in deze aanpassing. Het blocken van een bal, toucheren of raken wordt in de regels niet meer gezien als het bewust spelen van de bal. Alleen als de verdedigende speler duidelijk controle heeft over de bal is er sprake van bewust spelen. Dus het instinctief blocken van een bal of een been uitstrekken valt daar niet meer onder."

Voorbeeldsituatie van de nieuwe regel

Aanleiding voor de FIFA om de regel aan te passen is een veelbesproken moment in de finale van de Nations League tussen Spanje en Frankrijk. De verdediger van Spanje doet een poging een dieptepass te onderscheppen en raakt de bal half. Deze komt terecht bij de Franse spits, die buitenspel stond op het moment van het versturen van de pass. Doordat de verdediger de bal 'bewust' speelt telde het doelpunt toen wel. Volgens de nieuwe regels zou deze goal alsnog worden gecanceld.
Hier zie je de samenvatting van Spanje - Frankrijk, met het besproken moment na 09:30 minuten.
Van Egmond legde de nieuwe regels uit aan een groep Nederlandse sportjournalisten, die waren uitgenodigd in Zeist. Bij de presentatie ging het ook over de evaluatie van de VAR in de eredivisie. De scheidsrechtersbaas is tevreden met de beslissingen van de Video Assistent Referee over het afgelopen eredivisieseizoen. "Zonder de VAR zouden er 93 foute beslissingen zijn gemaakt. Met VAR waren dat er 28. Daarvan waren er twaalf niet van invloed op de uitslag van de wedstrijd, zeven mogelijk van invloed en negen duidelijk van invloed. We willen het altijd nog beter doen, maar na vier seizoenen weten we ook dat het nooit foutloos zal worden."