DIERGAARDE BLIJDORP

Er kruipen straks na 17 jaar eindelijk flamingokuikens uit hun ei in Diergaarde Blijdorp

Flamingokuiken
Flamingokuiken © Pixabay
Al heel lange tijd zijn er geen flamingobaby's te zien in Diergaarde Blijdorp. Het vogelteam van de dierentuin heeft de afgelopen jaren alles uit de kast getrokken om daar verandering in te brengen. Na zeventien jaar werpen hun pogingen eindelijk de vruchten af: volgende week zullen de eerste babyflamingo's uit hun ei kruipen in Diergaarde Blijdorp.
Een nieuwe volière, de veranderde waterloop, ingevlogen flamingo's of de verplaatste broedpoel. Het is niet duidelijk wat de doorslaggevende factor was, maar iets heeft ervoor gezorgd dat de flamingo's in Diergaarde Blijdorp na zeventien jaar toch weer eieren hebben gelegd. Momenteel heeft het park 14 flamingo-eieren. "Flamingo's broeden 30 dagen, dus we verwachten dat de eerste eieren begin volgende week zullen uitkomen", vertelt Maarten Vis, hoofd vogelverblijf Blijdorp.
Volgens Vis is het van belang dat er weer jonge flamingo's in de Diergaarde te zien zijn. "Wij willen de flamingo's in hun natuurlijke gedrag kunnen tonen", legt Vis uit. "Het is mooi om te zien hoe jonge flamingo's opgroeien bij hun ouders. Dit is een onwijs educatief verhaal dat we onze bezoekers willen meegeven."

Groepsdieren

Het oude verblijf van de flamingo's was deels open, waardoor dieren als vossen, meeuwen en kraaien bij de eieren van de flamingo's konden. Dankzij de volière is het verblijf nu afgesloten. "We hebben toen meteen het hele verblijf aangepakt."
Er zijn ook meerdere flamingo's ingevlogen, waardoor er nu 120 flamingo's in Diergaarde Blijdorp wonen. "Flamingo's zijn groepsdieren. Hoe meer flamingo's, hoe veiliger ze zich voelen", vertelt het hoofd van het vogelverblijf in de dierentuin.
Dit was niet de enige reden om de groep uit te breiden. "Het is belangrijk om ze genetisch gezond te houden en te voorkomen dat er koppels ontstaan tussen broers en zussen."

Bevruchte eieren, of toch niet?

Het verblijf heeft verder een verdiepte vijver gekregen, waardoor bezoekers de flamingo's voor het eerst ook kunnen zien zwemmen. Ook heeft het vogelteam de broedpoel - een ondiep stuk water met klei - verplaatst. "Flamingo's maken hun nesten niet van takken zoals andere vogels, maar bouwen hun nesten met klei."
Het stimuleren van het broedgedrag van de roze vogels heeft er uiteindelijk toe geleid dat de dierentuin nu 14 flamingo-eieren heeft. Toch blijft het nog allemaal spannend of er ook daadwerkelijk flamingo's zullen komen, want Vis bekent dat het nog niet zeker is of de eieren bevrucht zijn of niet.
De verwachting blijft dat volgende week een aantal flamingokuikens ter wereld komt. "We gaan niet op onze knieën met een verrekijker naar het verblijf staren, maar we kijken er ontzettend naar uit."

Nog meer babynieuws in Diergaarde Blijdorp

De Aziatische olifant Faya in Diergaarde Blijdorp is voor de eerste keer zwanger van een babyolifantje. Naar verwachting zal het olifantje eind oktober geboren worden.