BOEREN

Bedreigingen, aangiften en geheimhouding: provincie worstelt met weghalen van boerenprotestvlaggen

Protestspandoeken langs de weg in de Hoeksche Waard
Protestspandoeken langs de weg in de Hoeksche Waard © Rijnmond
De Provincie Zuid-Holland heeft aangifte gedaan na een serie bedreigingen rondom het weghalen van de omgekeerde Nederlandse vlaggen langs provinciale wegen. "Ik zal maar niet zeggen wat er in die bedreigingen staat", zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen. "Eigenlijk wil ik er niet veel over kwijt."
Vorige week kondigde Zevenbergen aan dat de provincie de protestvlaggen zou gaan verwijderen. Sindsdien stromen de bedreigingen binnen. "Als ik er nu op in gaat wat er in die bedreigingen staat, dan zou dat voor anderen weer een call to action kunnen zijn om daarmee door te gaan", zei Zevenbergen vrijdag in de radio-uitzending van Omroep West.
Het geeft aan hoe gevoelig de actie ligt. Welk bedrijf de vlaggen gaat weghalen, wordt door de provincie angstvallig stilgehouden, om te voorkomen dat ook dit bedrijf wordt bedreigd. Ook wil de provincie niet zeggen wanneer en hoeveel vlaggen er worden verwijderd. Eerder werden bergers en aannemers in andere delen van het land bedreigd nadat ze geholpen hadden bij opruimwerkzaamheden.
Volgens de gedeputeerde zorgden de vlaggen voor gevaarlijke situaties in het verkeer. In het Westland was een vlag op een rijdende auto terechtgekomen. Dat was voor het provinciebestuur de spreekwoordelijke druppel, liet Zevenbergen op twitter weten. De gedeputeerde had actievoerders tot 5 augustus de kans gegeven om de vlaggen weg te halen. Daarna zou de provincie dat gaan doen.
Nu het ultimatum is verstreken, gaat de provincie werk maken van het weghalen van de vlaggen. "We hebben de afgelopen week een inventarisatie gemaakt van de 265 vierkante kilometer die onze provincie rijk is en hebben nu in kaart gebracht waar alle vlaggen hangen", zegt een woordvoerder. "Daar worden ze nu weggehaald."
Na de oproep van Zevenbergen om zelf de vlaggen weg te halen, hebben sommige boeren dat ook gedaan. Dat gebeurde onder meer bij Bodegraven, na bemiddeling van de burgemeester.
Op foto's is te zien dat de eerste vlaggen langs provinciale wegen zijn verwijderd. In onze regio hangen minder vlaggen dan in het noordelijk deel van Zuid-Holland. Wel werden er langs de N214 (Alblasserwaard) protestleuzen geplaatst op hooibalen langs de weg. Langs de Coolsingel in Rotterdam werden protestvlaggen opgehangen; de omgekeerde Nederlandse vlag. Die vallen niet onder de provinciale verantwoordelijkheid, omdat het geen provinciale weg is.