CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 6 augustus: Struinen over het eiland van Brienenoord

Struinen op het eiland van Brienenoord
Struinen op het eiland van Brienenoord © Rijnmond
Het is zomer, we zijn thuis in Rotterdam en het lijkt wel of de hele stad op vakantie is. Lekker rustig, ook op het eiland van Brienenoord waar Chris Natuurlijk zaterdag vanaf 08:00 uur samen met Jet Manrho een zomerspecial maakt over het natuureiland in de Nieuwe Maas bij Oud-IJsselmonde. En dan blijkt toch niet iedereen op vakantie te zijn.
Struinend over het eiland ontmoeten Chris Vemer van Chris Natuurlijk en Jet Manrho de landschapsarchitect Wolbert van Dijk. Hij heeft meegewerkt aan de omvorming van het eiland tot een getijdenpark met getijdennatuur, een vlonderpad, heel veel kruiden en flauwe oevers. Daar kan de bever aan land komen en ook allerlei andere dieren. Alisa Troost, boswachter bij de gemeente Rotterdam, heeft de bever al een keer gezien, maar de Schotse Hooglanders komt ze veel vaker tegen op het eiland.
Wolbert van Dijk, Jet Manrho, Alisa Troost
Wolbert van Dijk, Jet Manrho, Alisa Troost © Rijnmond
Schotse Hooglanders Eiland van Brienenoord
Schotse Hooglanders Eiland van Brienenoord © Rijnmond

De toekomst uitvinden

Op het eiland lijkt de stad dichtbij, maar ook ver weg en daarom is het misschien wel precies de plek om na te denken over de toekomst. Dat kan bij Buitenplaats Brienenoord, een repetitieruimte voor de toekomst voor alle leeftijden, zoals de initiatiefnemers het noemen. Op zaterdag en zondag drink je er koffie of thee met wat lekkers. Bordercollie Saar is de mascotte van deze buitenplaats en zij vindt altijd wel weer iemand die met haar wil spelen.
Saar, mascotte van Buitenplaats Brienenoord
Saar, mascotte van Buitenplaats Brienenoord © Rijnmond

De waterwolf

Bij Buitenplaats Brienenoord zijn boeken en tijdschriften te koop van makers van de buitenplaats, zoals de reisgids Rondje Stadionpark, een vijf kilometer lange wandeling op Rotterdam-Zuid, waarvan het eiland onderdeel is. Of het boekje Een bos voor jezelf van Katinka van Gorkum en Josje Hattink. Hattink is kunstenares en gefascineerd door de wolf. Of eigenlijk meer door de gekte die is ontstaan door de komst van de wolf naar Nederland.
Jet Manrho en Josje Hattink
Jet Manrho en Josje Hattink © Rijnmond
In een grote, oranje jas heeft de kunstenares op het eiland gezocht naar sporen van de waterwolf. De waterwolf? Ja, de waterwolf, geen echte wolf maar een oud-Hollands begrip dat de angst voor het stijgende water verbeeldt. Het kunstproject is afgerond, maar het boekje over Woolf, die op het eiland van Brienenoord een plek voor zichzelf hoopt te vinden en wil ontsnappen aan de oude grijze wolf die haar steeds achtervolgt, is nog steeds te koop op Buitenplaats Brienenoord.
Picknickontbijtje met Chris Vemer, hondje Bep en Jet Manrho
Picknickontbijtje met Chris Vemer, hondje Bep en Jet Manrho © Tineke de Lange

Knapzak vol lekkers

Misschien denk je dat iedereen op vakantie is, maar Tineke de Lange van Tien kookt vegetarisch is nog thuis. Samen met hondje Bep wandelt zij bijna dagelijks over het eiland van Brienenoord. Bep haalt graag een nat pak en Tien plukt af en toe wat kruiden, zoals wilde marjolein. Op een mooie plek op het eiland genieten Jet, Chris, Bep, Tien en vriendin Rees van een heerlijk ontbijtje met zelfgebakken brood en andere lekkernijen met ingrediënten van het eiland dat Tien uit haar knapzak tovert.
Kruiden zoeken op het eiland van Brienenoord
Kruiden zoeken op het eiland van Brienenoord © Rijnmond

Huize De Zweetdruppel

Jet en Chris vervolgen hun weg naar Jillis Markus, die al 36 jaar een tuin heeft op het eiland bij volkstuinvereniging Van Brienenoord. Zijn huisje aan het Vlinderpad heet De Zweetdruppel, want een tuin is niet om te knuffelen, maar om te buffelen, vindt de volkstuinder.
Jillis Markus in zijn volkstuin
Jillis Markus in zijn volkstuin © Rijnmond
In de tuin van Markus is de grote bonte specht een regelmatige terugkerende gast. Natuurlijk staat ook deze grote bonte specht in de stripvogelgids Wie is die vogel van Boris Peeters. Samen met de striptekenaar gaan Jet en Chris de vogels van het eiland spotten. Met de stripvogelgids in de hand, waarin de vogels zo waarheidsgetrouw mogelijk zijn geïllustreerd door de striptekenaar, is dat een fluitje van een cent.
Stripvogels spotten met Boris Peeters en Jet Manrho
Stripvogels spotten met Boris Peeters en Jet Manrho © Rijnmond
Zaterdag 6 augustus van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.