nieuws
Einde van een tijdperk: Hoekse Lijn wordt metroverbinding
Na ruim 125 jaar rijdt in de nacht van vrijdag op zaterdag nog een laatste keer een trein over het spoor tussen Schiedam en Hoek van Holland. Na die rit begint een megaoperatie: de beroemde spoorlijn wordt vervangen door een metroverbinding.
De uit 1891 stammende Hoekse Lijn gold volgens de NS ooit als één van de belangrijkste verbindingen voor internationale treinreizigers. "Met de trein kon je van Hoek van Holland naar Peking met maar één keer overstap."
Dat tijdperk komt nu ten einde: in september moeten metro's over de lijn zoeven. Voor het zover is moeten op het traject zowel de stations als het spoor grondig op de schop. Dat 'losknippen' van 25 kilometer spoor begint dit weekend.
Spoorbeheerder ProRail spreekt over 'enorm veel werk'. "Zo halen we de spanning van bovenleidingen, technische ruimtes en wisselverwarmingsinstallaties. Ook dragen we de bediening van de twee bruggen over aan de gemeente Rotterdam", meldt de organisatie.
De werkzaamheden beperken zich niet tot het spoor. De treinstations Schiedam Nieuwland, Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West, Maassluis, Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand worden deels ontmanteld.
Slagbomen
Volgens een woordvoerder van ProRail is de operatie bedrieglijk complex. Zo ontstaan bijvoorbeeld problemen als de twintig overwegen op de route tijdens het werk zonder stroom komen te zitten. "Die vallen dan in de veilige stand. Dat betekent dat ze dicht zijn."
Het gevolg is de slagbomen moeten worden vastgezet om te voorkomen dat het verkeer het spoor niet meer kan oversteken. "Als we de stekker eruit trekken dan gaan die dingen naar beneden. Dan kan niemand er meer overheen. Dat is niet zo handig."
Dag en nacht
Volgens de woordvoerder zijn honderd tot honderdvijftig mensen komende weekend dag en nacht bezig met de operatie. "Het wordt echt bikkelen." Als alles volgens plan verloopt, doet ProRail maandag om vijf uur 's ochtends afstand van de Hoekse Lijn.
Daarna gaan aannemers namens de gemeente Rotterdam aan de slag om de metroverbinding op te tuigen. Daarmee komt ook volgens ProRail een einde aan de 'roemruchte historie' van de lijn. ''Straks zetten wij een knip en hoort het niet meer bij ons."