nieuws

Gebruikers kunnen nu ook in Rotterdam hun harddrugs laten testen

Rotterdam heeft een drugstestpunt geopend waar gebruikers voortaan iedere donderdagavond hun harddrugs kunnen laten testen. Doel is het waarschuwen voor de risico's van vooral vervuilde drugs.
Iedere donderdagavond is het testpunt aan het Eendrachtsplein open van 17.30 uur tot 19.00 uur. Uitgaanspubliek kan pillen, poeders en vloeistoffen laten testen op gevaarlijke ingrediënten en een gevaarlijke dosis.
"Poeders, pillen en vloeistoffen kunnen we testen op de werkzame stof en we sturen het door naar het lab om te zien welke hoeveelheden erin zitten en welke versnijdingsmiddelen er zijn gebruikt", zegt Bianca Riegman van het testpunt.
De risico's van drugs zijn groot en bij vervuilde middelen nog groter. Bianca Riegman: "Bijvoorbeeld hartfalen, oververhitting, flauwvallen en bij vervuilde drugs verergert dat alleen maar."
In de club- en partyscene wordt veel gebruikt. Het drugstestpunt is een initiatief van de gemeente Rotterdam en gezondheidszorginstelling Antes. Zij willen het liefst het drugsgebruik terugdringen maar waarschuwen voor gevaarlijke drugs in omloop is ook al winst. Bianca Riegman: "We geven informatie over het middel en het risico. En mochten we een groot risico aantreffen, dan kunnen we een red alert sturen over bepaalde middelen."