BRANDSTICHTING

Eigenaar loods Polyanderweg Heenvliet spoorde vermoedelijke brandstichter zelf op, verdachte inmiddels vrij

Er was veel politie op de been na de overval in Heenvliet
Er was veel politie op de been na de overval in Heenvliet © Media TV
De man verdachte van de brandstichting in een loods aan de Polyanderweg in Heenvliet, is volgens ooggetuigen vlak voor zijn aanhouding onder dwang meegenomen door de eigenaar van het bedrijfspand. Een dag later was het pand in het nieuws vanwege een gewapende overval. De eigenaar erkent dat hij de Hellevoeter heeft opgespoord en meegenomen. Maar de man zou vrijwillig mee zijn gegaan. De Hellevoeter is inmiddels weer vrij, maar blijft nog wel verdachte, heeft justitie vrijdag laten weten.
De 32-jarige man uit Hellevoetsluis werd woensdag aan het einde van de middag meegenomen vanuit de Dennenspanner. Meerdere mensen, die allemaal anoniem willen blijven, zagen het gebeuren: “Drie mannen sleurden hem met geweld een auto in en reden met hem weg.” Een getuige is de auto gevolgd en kwam uit bij een loods aan de Polyanderweg in Heenvliet. Daar belde hij de politie.
Korte tijd later is de verdachte ingerekend bij de eigenaar van een autoverhuurbedrijf in de loods. Justitie verdenkt de Hellevoeter van brandstichting bij hetzelfde bedrijf, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Directeur Jeroen Blonk erkent dat hij de verdachte heeft meegenomen in zijn auto, maar benadrukt dat van dwang geen sprake was. De verdachte zou uit eigen beweging zijn ingestapt. "Hij rende weg toen hij me zag en is toen onderuitgegaan. Maar ik weet honderd procent zeker dat hij heeft geroepen dat hij gewoon mee zou gaan."

Twee keer brand voorafgaand aan gewapende overval

Blonk was al tijden op zoek naar de aanstichters van twee branden bij zijn autoverhuurbedrijf, zegt hij. Op 26 maart werd rond 03:15 uur een van zijn auto’s in de brand gestoken. Het voertuig stond tegen de loods aan en brandde volledig uit. Afgelopen weekeinde werd een ruit ingeslagen en benzine naar binnen gegooid. Die is vervolgens aangestoken. Een buurman kon erger voorkomen door het vuur bijtijds te doven. Van beide incidenten heeft Blonk beelden dankzij bewakingscamera’s. “Ik ben daarmee rond gegaan en heb heel veel mensen gesproken. Uiteindelijk kreeg ik van drie mensen de naam van deze verdachte.”

Verdachte meegenomen naar plek brandstichting

De autoverhuurder vult aan dat hij de man vervolgens in Hellevoetsluis heeft opgespoord. In plaats van direct naar de politie te rijden met de verdachte en bewakingsbeelden, nam hij hem mee naar zijn loods. “Ik wilde dat hij zag hoe het pand eruitziet en hoe het er nu ruikt.“ Pas daarna belde hij de politie. Hoewel gesproken wordt over lichte verwondingen, ontkent hij de Hellevoeter te hebben aangeraakt. Ook de politie zegt er niets over. Een woordvoerder erkent alleen dat de verdachte ‘in bijzondere omstandigheden is aangehouden’ en dat die geen aangifte wil doen tegen Blonk.

Omwonenden spreken van een ‘gangsterloods’

Blonk doet zijn verhaal, omdat hij vindt dat hij in de media in een kwaad daglicht wordt gesteld. Donderdag spreken omwonenden vlak na de gewapende overval over een ‘gangsterloods’. De autoverhuurder is daar niet blij mee. “Er zitten in dit pand verschillende ondernemers, boven mij zitten muziekstudio’s en beneden zitten nog twee bedrijven. Die ruimtes verhuur ik via een makelaar, maar ik heb er verder niets mee te maken.” Wie het doelwit van de gewapende overval is geweest, weet hij niet. Volgens Blonk kunnen het net zo goed de andere gebruikers van het pand zijn geweest. De overvallers zijn door het hele pand gegaan, zegt hij. “Maar alleen bij mij valt iets te halen, niet in die muziekstudio’s.

Pand verzegeld door gemeente

Twee keer een poging tot brandstichting, een gewapende overval en de locoburgemeester van Nissewaard heeft het bedrijfspand op advies van de politie voorlopig gesloten. Is er misschien toch meer aan de hand aan de Polyanderweg, zoals omwonenden beweren? Blonk zegt het niet te weten. “Ik was gisteren aan het werk met een collega en zie twee mannen binnenkomen met een vuurwapen. Ik ben gelijk weggerend. Ik kan je wel vertellen dat de moed me inmiddels in de schoenen is gezakt. Ik ben hier enorm van geschrokken en denk erover om er helemaal mee te stoppen.”