NIEUWS

Stafford belt zelf 112 na fatale mishandeling van zijn moeder, maar ontkent nu dat hij erbij was

Het huisje van slachtoffer Shirley
Het huisje van slachtoffer Shirley © Rijnmond
Anderhalf jaar nadat Brayon in een psychose zijn stiefvader doodmartelde, wordt zijn oudere broer Stafford ervan verdacht hun moeder Shirley zo zwaar te hebben mishandeld dat ze een week later overlijdt. De jongste broer is ontoerekeningsvatbaar verklaard voor de dood van de stiefvader, Stafford is zwaar in de war en ontkent nu dat hij bij zijn moeder was toen ze werd geslagen, ook al was hij zelf degene die 112 belde om te vertellen wat hij had gedaan.
Voor alarmcentrale 112 was zondag 17 juli 2022 absoluut geen ‘gewone’ dag. Eerst wordt massaal gebeld over het drama aan de Wolphaertsbocht waar een baby werd doodgestoken, niet lang daarna volgt het bizarre telefoontje van een man die zegt zijn moeder te hebben mishandeld en bang is dat ze doodgaat. Een week later overlijdt de vrouw inderdaad. De zoon zit vast, maar ontkent nu ‘erbij te zijn geweest.’ Het is het tweede drama binnen de familie in korte tijd. Anderhalf jaar geleden, in januari 2021, martelde de jongste zoon zijn stiefvader dood, terwijl hij het gruwelijke tafereel zelf filmde.
Volgens de advocaat van de huidige verdachte, de oudste van de twee zonen, is hij ernstig in de war en mogelijk psychotisch. Deze Stafford M. gelooft ook niet dat zijn moeder niet meer leeft. “Het is buitengewoon triest wat er is gebeurd”, zegt raadsman Edwin van Twist. Volgens hem is zijn cliënt de weg alleen maar verder kwijtgeraakt sinds het drama.
De 66-jarige moeder Shirley woont aan de Langenhorst in Rotterdam-Zuidwijk in een appartementje op de begane grond van een groot complex voor ouderen en kwetsbaren met een klein inkomen. In hetzelfde complex zit ook een verzorgingshuis. Shirley’s oudste zoon Stafford is net bij haar ingetrokken, zo’n twee weken eerder. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat er plek is voor twee, zo klein is het appartementje. Toch neemt ze hem in huis. Moeder en zoon hebben ruzie als er een familielid opbelt. Die hoort het gebekvecht op de achtergrond en vraagt of ze langs moet komen. Shirley stelt haar gerust: “Het is Stafford maar, die doet toch niets.”
De flat aan de Langenhorst in Rotterdam-Zuidwijk
De flat aan de Langenhorst in Rotterdam-Zuidwijk © Rijnmond
Geestelijk gaat het niet zo goed met ‘Steffie’, zoals hij binnen de familie liefkozend wordt genoemd. Hij staat niet bekend als agressief of gevaarlijk. Dat is anders met zijn jongere broer Brayon. Die heeft in een psychose in januari 2021 zijn 62-jarige stiefvader doodgemarteld en in een film van veertig minuten vastgelegd hoe hij hem gruwelijk heeft toegetakeld.

Martelmoord stiefvader

De directe buurman van die martelmoord aan de Oosterse Tuin in Rotterdam-IJsselmonde zal nooit vergeten wat hij anderhalf jaar geleden bij zijn buurman heeft gezien. Hij vond het slachtoffer als eerste: “Het zag er vreselijk uit. Zijn gezicht was verbrijzeld en alles zat onder het bloed, van het tapijt tot aan de muren”, vertelt buurman Joop van Puffelen. Het rookalarm in de flat was afgegaan en daarom was hij een kijkje gaan nemen.
De galerij stond vol rook, de deur van de buurman stond open. “Hee buurman, ben je nog binnen?”, riep hij. Toen hij even naar binnen liep om te checken, zag Joop de buurman in de woonkamer liggen in een grote plas bloed. De woning was een ravage en overal lagen kapotte spullen, zoals tafelpoten en glasscherven van een salontafel. Vanwege de brand en rook vluchtte de buurman het huis weer uit. De hulpdiensten waren daarna snel ter plaatse.
Brayon, de jongste zoon, had een geschiedenis met geweld. Nadat hij eerder al zijn moeder had mishandeld, had hij een contactverbod gekregen. Bij zijn stiefvader mocht hij nog wel over de vloer komen, maar ook die wilde hem weg hebben. Mogelijk is dat de aanleiding geweest voor een ruzie en de martelmoord.
Bij zijn arrestatie op 13 januari 2021 legt hij direct een bekentenis af. "Ik heb die klootzak doodgemaakt. Ik heb zijn kop in elkaar geslagen en alles gefilmd. Het staat op mijn telefoon." Daarna zwijgt Brayon en zegt hij: ‘Ik snap niet dat ze mij verdenken." Door het Pieter Baan Centrum wordt Brayon ontoerekeningsvatbaar verklaard en van de rechter krijgt hij tbs met dwangverpleging.
De jongste zoon was altijd al een apart kind. “Hij staarde naar mensen”, vertelt een familielid. De oudere Steffie was ook anders, maar “daar gingen we vroeger wel mee om.” De 34-jarige Stafford woont beschermd bij een instelling van Antes in Pendrecht, niet ver van zijn moeder. Daar heeft hij 24 uur per dag begeleiding.
Vlak voor het drama heeft hij zelf besloten dat hij er niet langer wil blijven. Zijn huur heeft hij nog niet opgezegd. Hij belde regelmatig met familie op Curaçao en die maakte zich zorgen. “We zagen en hoorden aan hem dat het niet zo goed ging en hebben dat ook gezegd tegen de instelling”, horen we via familie van Staffords stiefvader. “Als ze hadden geluisterd, dan hadden ze actie kunnen ondernemen en hem naar een gesloten plek kunnen verplaatsen.” Vanuit Curaçao zou er naar de instelling zijn gebeld om de zorgen te uiten.

Verrot hard geslagen

Welk drama zich heeft afgespeeld op zondag 17 juli 2022 in het huisje van moeder Shirley, is onduidelijk. Er zijn geen wapens gebruikt, maar ze moet wel ‘verrot hard’ zijn geslagen en geschopt, blijkt uit het dossier. De verwondingen van het slachtoffer zijn heftig: zeventien gebroken en gekneusde ribben, fracturen in het gezicht en een hersenbloeding. Ze had al een broze gezondheid en overlijdt een week later in het ziekenhuis.
De zoon zegt na afloop dat hij niets met de mishandeling te maken heeft gehad, ook al zijn er tal van aanwijzingen die dit tegenspreken. Vanaf zijn mobiele nummer is naar 112 gebeld en de telefoon maakt contact met een gsm-paal in de buurt. De beller zegt bovendien letterlijk dat hij zijn moeder heeft mishandeld en de hulpdiensten treffen hem bij aankomst aan op de plek van het drama.
Wat is er in hem omgegaan? Het is echt verschrikkelijk
Familielid van Staffords stiefvader
“Wat is er in hem omgegaan?”, vraagt een familielid zich af. “Het is echt verschrikkelijk”, vervolgt ze. Volgens advocaat Van Twist is zijn cliënt nog steeds niet bij zinnen. Het nieuws dat zijn moeder is overleden, dringt nauwelijks tot hem door. Als hij wordt ingelicht, is zijn belangrijkste zorg dat zijn spelcomputer Xbox nog bij haar thuis ligt. Hij zit vast op een psychiatrische afdeling in de gevangenis, schreeuwt er en kleedt zich uit voor de neus van bewaarders.
Voorlopig wil Stafford nergens aan meewerken. De officier van justitie wil dat hij voor een psychiatrisch onderzoek naar het Pieter Baan Centrum gaat. Blijft de verdachte weigeren, dan kan een psychiater hem ook zonder zijn medewerking beoordelen. Volgens advocaat Van Twist neemt zo’n onderzoek veel tijd in beslag en zal het nog wel even duren voordat meer duidelijk wordt wat er gebeurd is. De eerste zitting bij de rechtbank in Rotterdam is op 1 november.
Reactie zorginstelling Antes: Het incident is buitengewoon triest voor alle betrokkenen. We wensen de nabestaanden veel kracht toe in deze moeilijke tijd. We mogen niet in detail ingaan op cliëntgerelateerde zaken. Ernstige calamiteiten worden altijd intern onderzocht en indien vereist gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Wat er precies gebeurd is zal politieonderzoek moeten uitwijzen.