SPARTA

Sparta sprokkelt in de openingswedstrijd een punt bij sc Heerenveen

Sparta-spits Tobias Lauritsen gaat het kopduel aan met Heerenveen-verdediger Joost van Aken
Sparta-spits Tobias Lauritsen gaat het kopduel aan met Heerenveen-verdediger Joost van Aken © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
In de seizoensopener van de eredivisie heeft Sparta vrijdagavond een gelijkspel behaald. De Rotterdammers hielden sc Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion op 0-0. Het team van hoofdtrainer Maurice Steijn kende vijf basisdebutanten.
Dit moet je onthouden van sc Heerenveen-Sparta
Dit moet je onthouden van sc Heerenveen-Sparta © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
Voor de aftrap kregen de Rotterdammers al een tik te verwerken. Aanvoerder Adil Auassar reisde niet met Sparta mee naar Heerenveen, omdat hij een keelontsteking heeft. Daarom debuteerde Mike Eerdhuijzen in het hart van de defensie van de Kasteelclub.
Heerenveen en Sparta mochten in de eredivisie dus het bal openen. En blij dat ze ermee waren dat de competitie weer is begonnen. Beide teams betraden het veld in het Abe Lenstra Stadion, dat zeker niet helemaal was gevuld, met veel vuurwerk. Na het geknal duurde het wel even totdat de eerste kans genoteerd werd. Jason Lokilo, de nieuwe rechtsbuiten van Sparta, schoot de bal in de korte hoek van Heerenveen-doelman Andries Noppert. Enkele minuten later raakte de Belgische Congolees een lage voorzet niet goed, waaruit meer gevaar had moeten komen.
Jonathan de Guzmán is na twaalf jaar weer terug in de eredivisie
De toeschouwers werden in de eerste helft van Heerenveen-Sparta zeker niet verwend. Het leek alsof beide ploegen nog in zomerstand stonden. Pas in de veertigste minuut gaf Heerenveen in aanvallend opzicht een teken van leven. Mats Köhlert testte Sparta-doelman Nick Olij in de korte hoek. Op die poging en de speldenprikjes van Lokilo na, hadden beide ploegen amper wat te bieden.

Weinig spektakel

In de tweede helft gingen Heerenveen en Sparta op dezelfde voet verder. Het spel werd gekenmerkt door slordigheden, maar beide ploegen kregen allebei wel een aardige mogelijkheid. Zo schoot Arno Verschueren de bal over en strafte Sydney van Hooijdonk een slippertje van Eerdhuijzen niet af.
Bart Vriends na sc Heerenveen-Sparta (0-0): 'We zijn bijzonder weinig in de problemen gekomen'
Sparta stevende zonder zorgen af op een resultaat. Vito van Crooij was nog twee keer dichtbij de winnende treffer. De aanvaller trapte een kwartier voor tijd de bal maar net over. Vlak voor tijd knikte hij een goede voorzet van Lokilo maar net naast.
Heerenveen-verdediger Joost van Aken schiet de bal weg voordat Sparta-aanvaller Jason Lokilo die kan afpakken
Heerenveen-verdediger Joost van Aken schiet de bal weg voordat Sparta-aanvaller Jason Lokilo die kan afpakken © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
Volgende week zondag speelt Sparta voor het eerst een thuiswedstrijd. AZ is op 14 augustus om 16:45 uur dan de tegenstander op Het Kasteel.

sc Heerenveen - Sparta 0-0

Opstelling Sparta: Olij; Abels, Vriends, Eerdhuijzen (78' Rekik), Pinto; De Guzmán (73' Van Mullem), Namli (78' Kitolano), Verschueren (73' Mijnans); Lokilo, Lauritsen (78' Engels), Van Crooij