nieuws

'Elke keer een andere storing bij de Erasmusbrug'

De afzetting donderdagavond.
De afzetting donderdagavond. © Martin Sjouken
De problemen met de Erasmusbrug die ervoor zorgden dat het verkeer donderdag urenlang niet over de Rotterdamse brug kon, zijn veroorzaakt door problemen met het hydraulisch systeem. "Daardoor sloot de brug niet goed ", zegt een woordvoerder.
De storing begon donderdag aan het begin van de avond. Sommige automobilisten stonden lang voor de slagbomen, die maar niet omhoog gingen. Uiteindelijk moesten ze omkeren en via de Willemsbrug of de Maastunnel naar de andere kant van de rivier.
"Het systeem zit zo in elkaar dat de slagbomen op slot schieten als er iets mis is", legt de woordvoerder verder uit. "Dat was gisteravond ook het geval. De klep ging niet helemaal dicht."

Handmatig

De monteurs hebben rond half twee 's nachts de brug handmatig verder laten zakken. Daardoor konden de slagbomen weer omhoog. "Daarna zijn de monteurs tot half vier bezig geweest om de oorzaak te zoeken", zegt de woordvoerder. "Vanmorgen gingen ze verder. Toen is het lek gevonden."
Het is zeker niet de eerste keer dat er problemen zijn met de Erasmusbrug. Begin maart waren er ook al twee storingen. Vorig jaar is het besturingssysteem vervangen, omdat er steeds storingen waren. "En het vervelende is, dat het steeds om andere storingen gaat", zegt de woordvoerder. "De storingen hebben niets met elkaar te maken. Er komt techniek bij kijken. Dan gaat er soms wat stuk."

Niet open

Dit weekend hoeven automobilisten niet bang te zijn dat ze weer voor een gesloten slagboom staan te wachten bij de Erasmusbrug. De brug gaat voorlopig even niet meer open. "We nemen even het risico niet", gaat de woordvoerder verder. "Dit weekend zijn er werkzaamheden in de Maastunnel, dus de brug is hard nodig. Het wegverkeer gaat dus even voor."
Er hebben zich voor dit weekend geen schepen gemeld, die om een brugopening hebben gevraagd.