nieuws

Een Michelinster gaat verloren vanwege andere koers Wereldmuseum

Wereldmuseum
Wereldmuseum
Rotterdam verliest vrijdag een Michelinster. Niet omdat het eten slecht is maar omdat het Wereldmuseum heeft besloten haar sterrenrestaurant af te stoten. Vanavond is de allerlaaste kans om van een culinair hoogstandje van chek-kok Wim Severein te genieten. Daarna sluiten de deuren definitief.
"We gaan de gasten nog één keer verwennen", zegt chef-kok Wim Severein aan de telefoon. Hij heeft nauwelijks tijd omdat de zaak 's middags én 's avonds is uitverkocht.
"Sinds de aankondiging dat we dichtgaan, zitten we continu vol", zegt chef-kok Wim Severein. Gasten willen blijkbaar nog een laatste keer gebruik maken van de gelegenheid om te proeven van de internationale keuken met klassieke ingrediënten.

Economisch besluit

Het Wereldmuseum sluit haar restaurant omdat het meer geld kost dan het oplevert en omdat het museum zich weer volop wil richten op het organiseren van tentoonstellingen.
"De beslissing is genomen en we gaan onze eigen weg", zegt de chef-kok daarover. Hij kijkt liever vooruit dan achteruit. "Het klopt dat de ster komt te vervallen", zegt hij wel met een lichte treurnis in de stem.
In het restaurant werken 15 mensen en zij blijven nog een maand in dienst. "De meesten hebben al een baan gevonden elders in de horeca in Rotterdam."
Dat geldt niet voor de chef-kok. Hij neemt een time out om na te denken over een comeback in Rotterdam. "Ik wil een nieuwe zaak beginnen in Rotterdam, ik weet alleen nog niet waar en wanneer. Ik wil eerst even rust."

Expositie

Wrang is wel dat juist nu een tentoonstelling in het Wereldmuseum gaande is 'ik kook, dus ik ben.' Schrijver Abdelkader Benali heeft een expositie vormgegeven over wereldwijde en Rotterdamse kookgeheimen, over de sociale betekenis van het koken en de migratie van voedsel.
"Ik heb geen zin om oude koeien uit de sloot te halen", zegt de chef-kok. "Vanavond sluiten we de deuren en gaan we een borrel in de stad drinken."