nieuws

Rijnmond Staat Stil over Turkse Nederlanders

Er gaat geen dag voorbij, of er komt wel een volgend bericht lang: 'een 28-jarige man uit Maassluis heeft zich gemeld als verdachte van de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam'. Turkse Nederlanders, ze zijn de laatste weken voortdurend in het nieuws.
Waar komt hun boosheid vandaan? Waarom plakken ze posters van president Erdogan op een winkel in Rotterdam?
Mustafa Emili is geboren en getogen 'Rotterdammert'. Iffet Subasi komt uit Spijkenisse. Hun boodschap in koor: "De leiders van Nederland en Turkije, Rutte en Erdogan, zijn de winnaars. Die gingen voor politiek gewin. Maar de Turkse gemeenschap is de verliezer. "

Onethisch

Beide staatslieden hebben hun rol verkeerd gespeeld. Subasi: "Het was onethisch van Turkije om een paar dagen voor de verkiezingen in Nederland campagne te komen voeren voor het referendum. Het was ondemocratisch van Nederland om de ministers te weigeren."
Beide benadrukken dat de 'pleur op!'- mentaliteit van de Nederlandse samenleving de Turkse Nederlanders heeft buitengesloten. En daarom richten zij zich op een man '3000 kilometer verderop'. "Steeds maar te horen krijgen 'jullie doen niet goed mee'. Gevolg: je maakt ook echt minder deel uit van die samenleving. Het is een cirkel."
Emili gebruikt een beeldspraak. "We hebben de lange arm van Erdogan en de dikke vinger van Rutte niet nodig. Je moet ons niet dwingen te kiezen. We willen gewoon hier blijven."

Democratie

Iffet Subasi noemt de positieve ontwikkelingen die er ook zijn, maar zo weinig aandacht krijgen. "In Nederland, waar het eigenlijk best goed gaat met Turkse Nederlanders. Maar ook in Turkije, waar alle aandacht naar Erdogan uitgaat. Daaronder gebeurt veel, op weg naar democratie. Twee stappen vooruit, één stap terug."
Na de uit de hand gelopen demonstratie van 13 maart, werd een nieuwe betoging aangekondigd. Tegen het optreden van de Rotterdamse politie. Subasi zocht contact met een van de organisatoren.
"Ik zei: doe het niet. Je creëert alleen maar meer onrust. Gelukkig heeft hij geluisterd. Het geeft ook aan dat je best wat kunt bereiken, als je met elkaar praat. Zoek de verbinding." Beiden, tot slot: "Laten we vooral de stille meerderheid niet vergeten."