nieuws

'Vergeten bombardement' krijgt eigen herdenking

In Rotterdam-Delfshaven is vrijdag het bombardement van 31 maart 1943 herdacht. Amerikaanse bommenwerpers verwoestten toen per vergissing een groot deel van de wijk. Er vielen 326 doden.
Het doel van de bommenwerpers was de Rotterdamse haven, waar scheepswerven die in Duitse handen waren, zouden worden gebombardeerd. Het liep anders. Op 31 maart 1943 verwoestten 70 duizendponders de straten tussen de Schiedamseweg en de Mathenesserweg. Er vielen honderden doden en gewonden en 13.000 mensen raakten dakloos.

Vergissing

"Dit bombardement werd altijd herdacht op 14 mei, de dag dat Rotterdam stilstaat bij het bombardement van 1940", zegt Jan Polet. Hij is een van de initiatiefnemers van de herdenking in Delfshaven.
Zijn vrouw verloor als zeven maanden oude baby haar vader bij het 'vergeten bombardement'. "Er zijn wel enkele herdenkingen geweest - in 1993 toen het monument aan de Rosener Manzstraat werd onthuld bijvoorbeeld.
Samen met de commissie van het Park 1943 willen we zorgen dat er ieder jaar een herdenking is, om half twee, toen de bommen vielen. Burgemeester Aboutaleb heeft al toegezegd dat hij er volgend jaar, als het 75 jaar geleden is dat de bommen op Delfshaven vielen, bij zal zijn."