nieuws

Brielle maakt zich op voor viering 1 april

In Brielle is dit weekend weer te horen: "In naam van Oranje, doe open die poort". De Briellenaren herdenken (of is het vieren?) dat op 1 april 1572 de Spanjaarden in de stad verjaagd werden. De voorbereidingen op het feest zijn in volle gang.

De bevrijding wordt nog jaarlijks nagespeeld in de stad. Met in de hoofdrol Duco Deur als kapitein van de Geuzen.


Gek van voetbal

"Ik leef er al een jaar naar toe", vertelt Duco Deur uit Brielle. "Er zijn mensen die gek zijn van voetbal. Ik ben helemaal weg van 1 april."
Deur is ontzettend fanatiek. "Ik speel mijn hele leven al Geus. Een rol als Spanjaard is uitgesloten. Over mijn lijk. Die fout heb ik een keer gemaakt, maar dat doe ik nooit meer. Ik hoor liever bij de winnaars."

Jonge vrouwen

Het vieren van 1 april wordt generatie op generatie doorgegeven. Sinds vorig jaar helpt een groep jonge mannen mee met de organisatie van het feest. Dit jaar sluit een groep jonge vrouwen zich bij hen aan.

"Ik wil dit graag meegeven aan mijn kinderen", vertelt de 25-jariege Melanie Koster. Ze vertegenwoordigt de groep met jonge vrouwen. "We gaan oud-Hollandse spelletjes organiseren om de kleine Briellenaren te vermaken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl