nieuws

Tropicana nu ook als kantoor bruikbaar

Rotterdam heeft er een kantorencomplex bij. In de voormalige discotheek van het oude zwemparadijs Tropicana is van bouwafval een complete kantorenvleugel opgetrokken.
Het gebouw heet tegenwoordig Blue City en huisvest bedrijfjes die vorm geven aan de circulaire economie, waarbij afgedankte materialen wordt opnieuw gebruikt,
De kantoren zelf zijn een toonbeeld van die circulaire economie. Over twee verdiepingen is 1300 vierkante meter kantoor opgetrokken met glazen wanden gevat in 300 oude kozijnen die zijn overgebleven van een sloopproject in Maastricht.

Sudoku

De kozijnen zijn als driehoeken naast elkaar geplaatst met eronder een rand recht geplaatste kozijnen. "We hebben hier heel lang mee gepuzzeld, noem het maar 3D sudoku", zegt Floris Schiferli van Superuse Studios, een van de bedrijfjes achter het project.
"Uiteindelijk is het dit onderdeel van de verbouwing, waar ik het meest trots op ben", aldus Schiferli. "Het heeft van de buitenkant een mooi patroon, de kleur is goed het past bij de andere materialen en de prijs was goed."
De nieuwe kantorengevel is een gebouw in het gebouw van Blue City. Aan de waterkant loopt langs de kantoren een gang, waardoor iedereen van het mooie uitzicht op de Maas kan genieten; voorbijgangers en werknemers in de kantoren.

Duurzaam

Van al het materiaal dat voor de verbouwing is gebruikt is 90 procent afkomstig van afgedankte materialen. Dat is vooral goed voor het milieu. "Het kost uiteindelijk evenveel geld als alle bouwmaterialen nieuw aankopen", aldus Schiferli. "Maar de zogenaamde carbon footprint is door hergebruik veel lager en dat is pure winst."
Gebruikers zijn laaiend enthousiast over hun werkplekken. Maar omdat alles onder glas plaatsvindt loopt in sommige kantoren de temperatuur overdag wel iets teveel op. Op dit moment zijn de ontwerpers van de kantoren bezig daar oplossingen voor te zoeken.
Zo wordt een folie uitgeprobeerd die 60 procent van de zonnestraling tegenhoudt en wordt gekeken hoe lucht van de warme kant aan de waterzijde kan worden gebruikt om de kantoren in de koelere noordzijde te verwarmen.
De kantoren hebben glazen wanden, gevat in 300 oude kozijnen die zijn overgebleven van een sloopproject in Maastricht. Het hout is verder niet behandeld en heeft door werking van de elementen verschillende kleuren gekregen.