EXCELSIOR

Excelsior viert de rentree in de eredivisie met een zege op concurrent en is zelfs (even) koploper

Excelsior viert de 0-1 van Marouan Azarkan tegen SC Cambuur
Excelsior viert de 0-1 van Marouan Azarkan tegen SC Cambuur © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
De terugkeer van Excelsior in de eredivisie is zaterdag niet onopgemerkt voorbij gegaan. De Kralingers deelden op bezoek bij SC Cambuur in Leeuwarden met een 2-0 zege een gevoelige tik uit.
Dit moet je onthouden van SC Cambuur-Excelsior
Dit moet je onthouden van SC Cambuur-Excelsior © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
In een levendige beginfase pakte Excelsior in de tiende minuut de voorsprong. Daarbij kwamen buitenspelers Marouan Azarken en Couhaib Driouech in hun kracht. De Kralingers maakten een hoekschop van Cambuur onschadelijk, waarna Excelsior counterde. Op aangeven van Driouech trapte Azarkan vervolgens de bal in de verre hoek tegen de touwen (0-1).
Zo klonk de 0-1 van Marouan Azarkan bij SC Cambuur-Excelsior op Radio Rijnmond
Dit openingsdoelpunt was het signaal voor Cambuur om aan te zetten. In de dertiende minuut redde doelman Stijn van Gassel op een laag schot van Mitchel Paulissen. Na deze kans predikte Excelsior de rust. Wankelen deden de Kralingers niet, maar de thuisploeg zorgde voor de meeste dreiging. Zo liet Jamie Jacobs meermaals na om de stand gelijk te trekken.

Effectief Excelsior

In de eerste helft voetbalde Excelsior nauwelijks kansen bij elkaar, maar de Rotterdammers gingen in Leeuwarden toch met een comfortabele 0-2 stand de rust in. Vlak voor de rust week een schot van Siebe Horemans af. De bal belandde uiteindelijk voor de voeten van Julian Baas. De middenvelder prikte eenvoudig de tweede Kralingse goal in het doel.
Zo klonk de 0-2 van Julian Baas bij SC Cambuur-Excelsior op Radio Rijnmond
Er leek geen wolkje aan de lucht voor Excelsior, dat na de rust enkele speldenprikjes van Cambuur onschadelijk maakte. Vlak voor het uur was weer Jacobs gevaarlijk voor de thuisploeg. Hij ontsnapte aan de aandacht van de Kralingers, maar Van Gassel voorkwam met een belangrijke inspanning de aansluitingstreffer. Diezelfde keeper bewees zijn even later waarde door een doorgeschoten voorzet van David Sambissa en de daaropvolgende rebound van Remco Balk te pareren.
Stijn van Gassel blonk uit bij SC Cambuur-Excelsior (0-2)
Hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen greep direct in en bracht een drietal nieuwe spelers in de ploeg, waaronder debutant Yassin Ayoub. Opmerkelijk was het aantal spelers van eigen kweek bij Excelsior. Op het moment dat Raphaël Eyongo en Serano Seymor invielen, stonden tegen Cambuur vijf spelers uit de eigen jeugdopleiding op het veld.
Ondanks deze wissels zette Cambuur aan, maar het ontbrak het team uit Leeuwarden heel de wedstrijd ook aan geluk. Excelsior trok de zege over de streep en mocht zichzelf iets meer dan een uur de koploper van de eredivisie noemen.

SC Cambuur - Excelsior 0-2 (0-2)

10' 0-1 Marouan Azarkan
44' 0-2 Julian Baas
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Nieuwpoort, Tjoe-A-On; Baas (80' Markelo), Goudmijn (64' Ayoub), Eijgenraam; Azarkan (64' Seymor), Kharchouch (64' Eyongo), Driouech (88' Donkor)