EXCELSIOR

Excelsior treedt met vijf jeugdspelers aan tegen SC Cambuur: 'Iedereen hield zich prima staande'

Serano Seymor (34), Nathan Tjoe-A-On (28) en Raphaël Eyongo (19) bedanken het publiek van Excelsior na SC Cambuur-uit
Serano Seymor (34), Nathan Tjoe-A-On (28) en Raphaël Eyongo (19) bedanken het publiek van Excelsior na SC Cambuur-uit © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
Een opmerkelijk moment halverwege de tweede helft van SC Cambuur-Excelsior (0-2). De Kralingers stonden toen met maar liefst vijf spelers uit de eigen jeugdopleiding op het veld. "Dat is natuurlijk geweldig voor de club en de mensen", zegt hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen.
Met Julian Baas, Joshua Eijgenraam en Nathan Tjoe-A-On begon Excelsior de comeback in de eredivisie met drie jeugdproducten in de basis. Later werd het aantal spelers uit eigen kweek opgekrikt naar vijf toen Raphaël Eyongo en Serano Seymor invielen. De Kralingers trokken met deze spelers, ook na de wissel van Baas, de drie punten over de streep.
Excelsior-middenvelder Julian Baas over jeugdspelers tegen SC Cambuur: 'Ik stond ook even te kijken'
Wie Excelsior langer volgt, kent het vijftal al een tijdje. Vorig seizoen sloten Eyongo en Seymor bij de hoofdmacht aan. Baas, Eijgenraam en Tjoe-A-On debuteerden eerder in het eerste van de Kralingers.
"Tijdens de wedstrijd stond ik ook even te kijken. Het leek wel alsof we met de Onder 21 speelden", reageert Baas verbaasd. "Er stonden zoveel jonge spelers erin. Je ziet dat iedereen zich prima staande hield, maar voetballend kunnen we echt nog wel beter."

'De jeugd is mede onze identiteit'

Hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen gaf tijdens het uitduel met Cambuur het vertrouwen aan de jonkies. "We hebben een goede voorbereiding gehad met dit groepje, maar we hebben heel veel moeite om nieuwe spelers binnen te halen", zegt de coach van Excelsior. Daarom is Dijkhuizen van mening dat de Kralingers tegen Cambuur met een kwalitatief minder elftal speelden dan in de finale van de play-offs om promotie tegen ADO Den Haag op 29 mei 2022. "Maar als je met elkaar kunt winnen, dan geeft dat de ploeg een boost."
Marinus Dijkhuizen na SC Cambuur-Excelsior (0-2): 'Er moet zeker wat bij'
Dijkhuizen straalt wanneer de vijf spelers uit de jeugdopleiding van Excelsior worden aangehaald. "Dat schept een band. De jeugd is mede onze identiteit. Het is mooi dat iedereen zijn job heeft."
Hoewel hij de jonge spelers momenteel minuten gunt, blijft Dijkhuizen benadrukken dat er wat bij moet. "Je moet realistisch blijven. Op sommige posities heb ik niet eens vervangers voor als er wat gebeurt. Er gaan vast nog een paar spelers bijkomen", kondigt de Westlander alvast aan.