nieuws

NS voor het laatst op Hoekse Lijn

De NS heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag afscheid genomen van de Hoekse Lijn. Om iets na half één vertrok de laatste trein van Rotterdam Centraal. Eenmaal aangekomen op station Hoek van Holland Haven droeg de NS de lijn symbolisch over aan de RET.
In de laatste trein zaten gewone reizigers, maar ook veel genodigden. Zo stapten ook burgemeesters en wethouders op van gemeenten met een station aan de spoorlijn. Via de intercom werden korte toespraken gehouden.
Op Hoek van Holland Haven stond een fanfarekorps de laatste trein op te wachten. Terwijl op het perron later nog toespraken werden gehouden, reed de trein terug naar Rotterdam Centraal. ProRail is direct begonnen met het ontmantelen van de spoorlijn.
Zaterdagmorgen wordt de Hoekse Lijn losgesneden van het NS-spoor bij Schiedam. Ook wordt de spanning van de bovenleiding gehaald en worden overwegen buiten werking gezet. Maandagmorgen vroeg moet dat werk afgerond zijn.
De komende maanden wordt de spoorlijn omgebouwd tot een metroverbinding. Naar verwachting gaan in september de eerste metro's rijden. Tot die tijd rijden er bussen tussen Rotterdam en Hoek van Holland.