BLANKENBURGVERBINDING

Dit betaal je vanaf 2024 als je over de nieuwe snelweg tussen de A20 en A15 gaat rijden

Blankenburgverbinding
Blankenburgverbinding © Rijkswaterstaat
Wie vanaf 2024 met de auto via de nieuwe Blankenburgverbinding van de A20 bij Maassluis naar Rozenburg rijdt, moet 1,32 euro aan tol betalen. Vrachtverkeer betaalt 7,94 euro. Dat is althans het voorlopige tariefvoorstel, meldt de WOS. Het kabinet moet nog een definitief besluit nemen.
Rijkswaterstaat werkt momenteel druk aan de nieuwe Blankenburgverbinding. Deze nieuwe snelweg - de A24 - verbindt de A20 tussen Maassluis en Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. Er komen twee tunnels te liggen: de Maasdeltatunnel en de Hollandtunnel.
De aanleg van de nieuwe snelweg is duur en moet worden terugverdiend door tolheffing. Aanvankelijk werd gesteld dat er zo'n 25 jaar tol moest worden geheven, tot er zo'n 331 miljoen euro zou zijn terugverdiend. In het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie staat echter dat tolheffing vervalt als in 2030 'betalen naar gebruik' wordt ingevoerd. Dit houdt in dat automobilisten motorrijtuigenbelasting betalen op basis van het aantal kilometers dat ze rijden.
De weggebruiker die op de nieuwe weg rijdt, hoeft volgens de WOS niet te stoppen om tol te betalen. Camera's boven de weg registreren de kentekens van voorbijkomend verkeer. De eigenaar krijgt automatisch een betaalverzoek. Iedereen die de weg gebruikt moet tol betalen, dus ook weggebruikers uit het buitenland.
Mensen die de Blankenburgverbinding vaker gaan gebruiken, kunnen een abonnement afsluiten.
Dit is een bericht van onze mediapartner WOS.