FC DORDRECHT

FC Dordrecht bouwt aan toekomst met bestaansrecht: ‘Over vier jaar van plek 17 naar plek 6’

FC Dordrecht vlak voor de start van het seizoen 2022/2023
FC Dordrecht vlak voor de start van het seizoen 2022/2023 © VK Sportphoto/Shane Winsser
FC Dordrecht is een jaar onderweg in hun meerjarentraject om de club levensvatbaar te houden in het Nederlands betaald voetbal. Vorig seizoen eindigde de club als zeventiende. Het is de bedoeling dat de club in het seizoen 25/26 stabiel in het linker rijtje speelt, rondom plek 6. Om daar te komen moet nog altijd veel werk verzet worden. Ook buiten het voetbalveld zelf.
De beleidsbepalers aan De Krommedijk zien de eerste contouren al, na een jaar werken aan het plan ‘Energiek Dordt’. In de spelersgroep zijn veel namen op te tekenen die ook vorig seizoen al voor FC Dordrecht speelden. En dat is in recente jaren vaker niet het geval geweest, dan wel. Het sterkt trainer Michele Santoni dat er dit seizoen meer te halen valt dan vorig seizoen. “In het verleden was het hier een soort haven. Er kwamen twintig spelers in en er gingen twintig spelers uit. Spelers bij zogenaamd niet deugden konden het ergens anders dan wel laten zien dat ze konden voetballen. Dat is ook weg. De kern van dit elftal is gebleven. Dat geeft mij continuïteit.”
Bekijk hieronder een langere reportage over de plannen en ontwikkelingen bij FC Dordrecht. Tekst gaat door onder de video.
Ook de trainer zelf ligt al langer vast. Hij gelooft in het beleidsplan en de groeimogelijkheden die er zijn in Dordrecht. “Je ziet het aan de selectie. We hebben niet alles weggegooid en weer opnieuw begonnen. Dat zou heel tegenstrijdig zijn als dat niet ook met de staf gebeurt. Continuïteit moeten wij koesteren. Ik zie niet dat een andere KKD-club mij die kans gaat geven, om op deze manier te werken. Misschien op papier, maar hier weet ik dat het ook in de praktijk zo werkt. Ik heb hier heel veel in te brengen en die vrijheid wordt mij gegeven. Dat koest ik enorm want ik heb ook gemerkt dat dit niet gewaardeerd werd bij andere clubs waar ik heb gewerkt. In de voetballerij heb je nooit een huwelijk voor altijd, maar op dit moment is het sterk dat de club ook met mij langer door gaat omdat ik geloof in dit verhaal.”

Energiek Dordt

Dat verhaal is dus ‘Energiek Dordt’. Het moet zorgen voor meer rust en stabiliteit. In de selectie, in de staf en ook buiten het stadion. Vlemmings is als innovatiemanager aan de slag met het meerjarenplan. Een plan waardoor de club gezonder en waardevoller moet worden. “Het is super belangrijk dat wij goed kunnen samenwerken om in 2025/2026 te staan waar wij willen staan. Samenwerken met betaald voetbal, bedrijfsleven, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Als je dat wilt betekent het ook dat je als club intern ook moet uitstralen dat je samenwerkt. En als er dingen niet goed gaan, dan pak je die aan. Maar als het goed is, dan kan je vanuit commitment werken. Vrij logisch, maar in het betaald voetbal en zeker ook hier bij FC Dordrecht is dat in het verleden niet altijd het geval geweest.”
Op 17 november presenteerde Dordrecht zijn plannen in de Kunstmin. De club heeft er veel reacties en initiatieven aan over gehouden. “Ik verbaas mij elke dag over welke nieuwe dingen er ontstaan,” vertelt Vlemmings. “Sindsdien zijn wij steeds meer vrienden en vriendinnetjes aan het maken. Uiteindelijk gaat het dan ook om nieuwe euro’s die voor alle partijen ontstaan, laat dat duidelijk zijn. Neem ons contract met de hoofdsponsor, Keukenwarenhuis.nl, dat afliep. De gesprekken over een verlengingen vonden gelijktijdig plaats met de doorontwikkeling van onze jeugdopleiding. Zo komen opeens thema’s als gezonde voeding en koken, die binnen de opleiding spelen, daar ter sprake. En de hoofdsponsor bedacht toen om een film te maken met Sjaak Schaap, die ook naar de basisscholen in de regio’s gaat. Omdat het verder gaat dan het traditionele businessmodel bij veel clubs, gelooft hij er in. En blijft zijn bedrijf verbonden aan FC Dordrecht voor vier jaar.”
Directeur Hans de Zeeuw van FC Dordrecht
Directeur Hans de Zeeuw van FC Dordrecht © VK Sportphoto
Behalve het verlengde contract met de hoofdsponsor is er recent ook een akkoord gesloten met een nieuwe stadionsponsor, het databedrijf Matchoholic is de nieuwe naamgever geworden nadat Riwal naamgever van de jeugdopleiding is geworden. “Dat is een heel mooi voorbeeld hoe dat matcht met ons lange termijn plan. Het is een gigantisch platform waarbij je live wedstrijden kunt volgen. Deze partij is nog niet bekend in Nederland maar in heel veel andere landen wel. Daar zit dus een gigantisch netwerk en dat proberen we vanuit onze voetbalclub te vergroten. En dan ontstaan er onderweg vanzelf nieuwe ideeën.”

Scepsis en twijfel wegnemen

Mooie verhalen en toekomstperspectieven maar de realiteit leert dat FC Dordrecht in de laatste vier seizoenen eindigde op respectievelijk de 17de, 19de, 20ste, en 17de plaats in de eredivisie. Om dan ‘opeens’ over een paar jaar structureel mee te doen in de zone van de play-offs voor promotie, leidt tot twijfel en scepsis. “Fans kijken naar resultaten, zo werkt het,” weet Santoni. “Maar een resultaat is niet iets wat er opeens ontstaat van de ene dag op de andere dag. Neem onze commerciële begroting. Die is in een jaar tijd omhoog gegaan met 45 tot 50 procent. Met dat soort gegevens hebben fans misschien niet veel maar het maakt wel dat ik betere spelers kan opstellen.”
Michele Santoni tijdens een training van FC Dordrecht
Michele Santoni tijdens een training van FC Dordrecht © Shane Winsser / VK Sportphoto
“Het gaat alleen maar beter. Mijn staf wordt steeds meer uitgebreid. Ik heb nu een videoanalist die fulltime werkt. Een inspanningsfysioloog met assistenten erbij. Zo wordt elke dag gewerkt om een stapje vooruit te gaan. Qua faciliteiten ook. We hebben vorig jaar in de winterstop een nieuwe kunstgrasmat gekregen. We zijn in gesprek met de gemeente hoe we beter gebruik kunnen maken van de velden om het stadion heen. Dat is niet van de één op de andere dag geregeld, dat alle clubs in de buurt samenwerken. Maar je voelt wel dat er steeds meer betrokkenheid is, de club heeft een heel ander gezicht gekregen in de Drechtsteden sinds we met Energiek Dordt zijn begonnen. Er wordt naar ons geluisterd en zitten nu meer op één lijn, dat was voorheen niet.”
Leon Vlemmings vindt de kritiek en twijfel niet meer dan logisch. “Het is volledig begrijpelijk. Er ontstaat veel enthousiasme, het netwerk groeit. Maar er moet ook weerstand zijn en vragen ontstaan. Want anders blijf je de dingen doen die je altijd deed. De eerste fase zijn we wel voorbij. We zochten vooral mensen die niet meteen de kritische vragen stelden maar eerst iets hadden van ‘wow. Dat vind ik mooi en ik wil hier over meepraten.’ Als dat gebeurt, dan gaat het bewegen. Daar staan we nu. En die skepsis moet altijd blijven.”
Innovatiemanager Leon Vlemmings
Innovatiemanager Leon Vlemmings © Orange Pictures
“Vragen als ‘hoe dan’ en ‘wat ga je dan precies doen’, dat is heel belangrijk. Want van plek 17 naar plek 6, dat is nu nog gigantisch ver weg. Zeker in de competitie die nu gaat plaatsvinden met prachtige clubs die in onze competitie gaan spelen. Maar wij hebben wel ergens voor gekozen, met een duidelijke visie en een plan om daar aan te bouwen. We hebben nog vier jaar om dat stap voor stap te doen. Hoe snel dat gaat, dat weet je niet. Je kunt op sportief vlak verrassen, dan kan zo’n proces sneller gaan. Als dat niet zo is, dan vertraagt het. Maar er staat een fundament waarin iedereen weet wat we willen.”
“Er is nog heel veel te doen. We zijn pas één jaar bezig in een plan van vijf jaar. We zijn er nog lang niet, maar er is wel beweging. Ons netwerk kan nog veel groter worden. Op onderwijs gaat dat al goed maar er zijn nog zoveel mooie bedrijven in de regio waarmee we ook in gesprek kunnen gaan om samen te werken. Zodat we uiteindelijk groeien in budget van 862.000 naar 1,5 miljoen. Dat kan alleen lukken door samen te werken en zo tot nieuwe businessmodellen te komen.”

Nieuw stadion

In het verleden ging het bij FC Dordrecht vaak over de noodzaak van een nieuw stadion, als het ging over het onderwerp om de club levensvatbaar te houden en relevant te blijven in de toekomst. Innovatiemanager Vlemmings blijft liever weg bij dat onderwerp en ziet eventuele stadionontwikkelingen als een gevolg van het ingezette beleid, in plaats van het startpunt.
“Het is een fantastisch stadion, traditioneel met veel geschiedenis. Het helpt wel als je betere faciliteiten hebt voor de mensen. Geen rijen voor een biertje of toiletten. Maar onze focus ligt nu op: zelf meer betekenen als voetbalclub in Dordrecht de regio Drechtsteden. Dat gaat eerst. Het begint met weten wat je rol is als betaald voetbalclub in de stad. Is dat alleen maar voetballen? Wat doe je dan in de 13 tussenliggende dagen? Als je daar ook mee bezig bent dan mobiliseer je meer mensen. Je moet je afvragen wat je bestaansrecht is, daar begon het met ons bij. Dan heb je het over mensen en dingen met elkaar doen om oplossingen te bieden voor allerlei vraagstukken die leven in onze regio. Als je dat doet, kan je stadion daar een gevolg van zijn. In plaats van andersom. Dit zou in Rotterdam misschien ook wel een mooi idee zijn…”
Ondertussen start FC Dordrecht een volgend initiatief waarmee het nieuwe partijen aan zich wil binden. Maandag kwamen studenten van de TU Delft naar De Krommedijk voor het startsein van de eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands voetbal. Op vrijdag 19 mei 2023 speelt FC Dordrecht haar laatste wedstrijd van het seizoen 2022-2023 tegen TOP Oss. “Gedurende een heel voetbalseizoen dagen wij iedereen uit om door samenwerking tussen betaald voetbal, bedrijfsleven, onderwijs, overheid en maatschappelijke organisaties op zoek te gaan naar nieuwe ideeën en initiatieven om samen ‘De eerste klimaatneutrale wedstrijd in het Nederlands Betaald Voetbal’ te gaan spelen. Met als doel om bewustwording en verantwoordelijkheid in de samenleving te vergroten om de gestelde doelen op het gebied van duurzaamheid in Dordrecht en Drechtsteden samen te realiseren. Wij zullen het initiatief nemen om ook Top Oss te betrekken en samen te werken met de KNVB.”