nieuws

College Rotterdam dreigt met rechtszaak om hackrapport

Het Rotterdamse college ligt overhoop met de eigen Rekenkamer. Die heeft een rapport geschreven waarin staat dat het computersysteem van Rotterdam eenvoudig te hacken is.
De rekenkamer somt in het rapport op wat de zwakke punten zijn in de Rotterdamse ict. Details zouden niet worden gegeven, waardoor persoonsgegevens van burgers niet op straat zouden kunnen belanden.
Maar burgemeester Aboutaleb en zijn wethouders zijn er niet gerust op. Ze zijn bang dat hackers worden aangemoedigd om ook te gaan proberen het Rotterdamse computersysteem aan te vallen.
Een week geleden vroegen ze daarom per brief al aan de directeur van de Rekenkamer, Paul Hofstra, en aan de gemeenteraad, om het rapport vertrouwelijk binnen de raad te bespreken.
Hofstra en een deel van de gemeenteraad vinden de inhoud van het rapport best naar buiten mag. Ook zeggen ze niets onder de pet te willen houden voor de buitenwereld.
Burgemeester Aboutaleb stuurde daarom vrijdagavond namens zijn college nog een brief aan Hofstra. De fractievoorzitters in de Rotterdamse raad ontvingen een kopie. In de brief vraagt het college de Rekenkamer om uiterlijk maandagmorgen 10 uur een besluit te nemen over de publicatie.
Vanwege het weekeinde heeft de Rekenkamer weinig tijd gehad om extra documenten van het Rotterdams college te bestuderen. Dat gaat maandag gebeuren als Hofstra met technische adviseurs om tafel zit.
Het uitstel van Hofstra betekent geen afstel. ''Het rapport wordt openbaar. Ik wil alleen extra tijd hebben om te bestuderen in welke vorm de publicatie gebeurt'', zei de directeur van de Rekenkamer zondagavond tegen RTV Rijnmond.