SIMONSHAVEN

Warme temperaturen gunstig voor wijnboeren: 'Ik denk dat het een goed wijnjaar wordt'

Wijnboer Fred Lorsheijd heeft hoge verwachtingen van zijn druiven
Wijnboer Fred Lorsheijd heeft hoge verwachtingen van zijn druiven © Rijnmond
Was vorig jaar nog een ramp voor wijnboeren, dit jaar ziet het er een stuk gunstiger uit voor de wijndruiven vanwege het aanhoudende goede weer. De Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) heeft afgelopen week laten weten dat de wijnranken er goed bij staan. Fred Lorsheijd uit Simonshaven is een van de wijnboeren met hoge verwachtingen. Optimistisch kijkt hij nu al uit naar de wijnen van dit jaar.
Op het Wijndomein de Vier Ambachten teelt Fred wijndruiven. Nu is hij positief gestemd over dit seizoen, maar het vorige wijnjaar was ronduit beroerd,. "De bladeren en trossen waren aangetast door schimmels", vertelt hij. "De druiven waren ook laat rijp of wilden niet rijp worden, daardoor hadden we een slechte oogst." De wijnboer moest bij de pluk zijn druiven goed selecteren; alleen de beste exemplaren van de rijpe druiven werden geperst. "Die druiven waren goed, maar het was maar een klein beetje."
Als Fred de wijndruiven nu controleert, ziet hij dat de rode en witte druiven het tot nu toe prima doen. Om dat te laten zien plukt hij een rode druif en laat een paar druppels sap op zijn hand vallen. "Dit is rode wijn, daar hoef je niets voor te doen", zegt hij. "Je moet het alleen laten vergisten."

Goed boeren op droge grond

Door de droogte en het watertekort lopen veel akkerbouwboeren het risico dat hun oogst mislukt, maar wijnboeren hebben daar helemaal geen last van. "Druiven groeien vaker op hele droge grond", legt Fred uit. "Het water zit hier op maximaal 2,5 meter onder de grond, maar dat is voor die druiven een lachertje." Ook gaan druivenplanten met hun wortels diep de grond in om water te zoeken.
Om de druiven wat zoeter te maken, helpt Fred ze een handje door de toppen te knippen. Ook gaat hij mogelijk een deel van het blad weghalen of de onrijpe trossen verwijderen. Daar worden de druiven extra zoet van. "We kunnen wel wat regelen, maar het is verder afhankelijk van het weer."

'Lekker doorplukken'

Fred verwacht dat hij half september kan oogsten. "We hoeven niet de slechte druiven eruit te halen, verwacht ik. We kunnen dan lekker doorplukken." Ook heeft hij het gevoel dat het een goed wijnjaar wordt, net als 2003 en 2018. Dat waren hele mooie wijnjaren, zegt hij. "Ik had van de zomer al het gevoel, 'het kan wel weer eens zo'n jaar worden'." Een onderbuikgevoel, geeft hij toe. Maar meestal heeft hij wel gelijk. "Dat zal de ervaring zijn van meer dan 40 jaar."
De wijnboer heeft hoge verwachtingen van de druiven. "Als je de wijn van deze druiven ongeveer 10 jaar laat liggen, dan wordt ie pas écht lekker. Dan krijg je hele leuke wijnen. Dan heb je iets waarvan je denkt: 'daar heb ik het voor gedaan'."
Goed wijnjaar voor wijnboeren