BRANDWEER

Brandweer roept ouders op fietsjes van hun kind te markeren met telefoonnummer. 'We rukken vaak voor niets uit'

Een eerdere zoekactie na vondst kinderfietsjes bij Zevenhuizerplas
Een eerdere zoekactie na vondst kinderfietsjes bij Zevenhuizerplas © MediaTV
De Veiligheidsregio's in het Rijnmondgebied roepen ouders van kleine kinderen op om beter te letten op spullen zoals kinderfietsjes en kleding. Als die langs de kant van het water worden gevonden, wordt al snel rekening gehouden met een drenkeling en rukt de brandweer massaal uit. Meestal voor niets.
De afgelopen vijf maanden is alleen al de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond 25 keer met veel mensen en materieel uitgerukt, omdat er een fietsje, jas of bijvoorbeeld helm was gevonden.
"Als er aanwijzingen zijn dat er iemand in het water kan liggen, wordt er veel in gang gezet", zegt Kees van den Berg van de brandweer. Hoe groot de inzet is, hangt af van de locatie. Gaat het bijvoorbeeld om een sloot, een rivier of een andere water. "Op een melding bij een sloot gaat in ieder geval een waterongevallenauto met zes mensen en twee duikers af. Daarnaast komen er een hoogwerker (redvoertuig) en een tankautospuit."
Bij een groot water komt daar nog een kraanwagen met een boot bij, een tweede waterongevallenwagen, eventueel een droneteam en een officier van dienst. En vergeet de politie en ambulance niet, waarschuwt Van den Berg. "Dat betekent ook dat alle eenheden die uitrukken, niet meer beschikbaar zijn voor andere meldingen."

Lost & Found-stickers

Naast de oproep om te checken of een kind al het speelgoed en andere spullen mee naar huis heeft genomen, adviseren de veiligheidsregio's om kinderfietsen te merken met een telefoonnummer of een adres. "Zo kan de vinder direct bellen naar de eigenaar." Ook zijn er speciale Lost & Found-stickers met QR-codes waarmee de eigenaar makkelijk achterhaald kan worden. Deze QR-stickers zijn te vinden via de website van Goed Gemerkt.
Eén advies blijft ook staan, zegt Kees van den Berg: "Bij twijfel altijd bellen."