nieuws

Bedreigster Rutte en Dijsselbloem overleden

facebook
facebook
De vrouw die minister-president Rutte en minister Dijsselbloem op Facebook met de dood bedreigde, zal niet terecht staan. Mary de K. is al op 9 februari overleden, zo bleek maandagmiddag op de rechtbank in Dordrecht.
De 60-jarige Dordtse vrouw was eind 2015 flink uitgevaren op haar Facebookpagina. Ze wenste beide bewindslieden "een kogel door hun rotkop" toe. Ook deed ze een oproep: "Schiet a.u.b. dat hele tyfuszooitje in Den Haag kapot."
Haar woede op minister van financiën Dijsselbloem verklaarde ze met de woorden: "Het enige dat hij kan, is ons geld weggeven aan die gore stinkratten." Zowel Rutte als Dijsselbloem deed aangifte van de bedreigingen.
Wegens gezondheidsproblemen van de vrouw is de rechtszaak drie keer uitgesteld. Maandag werd duidelijk, dat de zaak helemaal niet meer kan dienen. Nierproblemen zijn de vrouw fataal geworden.
Advocaat Erica van den Oudenaller was een dag na de dood van haar cliënte al op de hoogte: "Haar dochter informeerde mij, waarop ik de officier van justitie geïnformeerd heb. Die reageerde echter niet en zo staan we nu allemaal hier."
Officier van justitie P. Wijnands kon niets anders vragen dan de niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Rechter E. Havik wees dat verzoek direct toe. "Het was juridisch noodzakelijk dat dit op deze wijze gebeurt", zegt Jeichien de Graaff van het OM.
De woordvoerster erkent dat de officier van justitie had kunnen reageren op de brief van de advocate: "Al zijn de slachtoffers in deze zaak allebei wel netjes geïnformeerd." Van den Oudenaller denkt dat de zaak bij leven van haar cliënt niet tot een grote straf geleid zou hebben.
"Mijn cliënte was gewoon heel erg boos. Natuurlijk moet je nooit dit soort bedreigingen uiten, maar mevrouw was erg ziek en werd tot twee keer toe haar woning uitgezet. Zo kwam ze tot die uitlatingen. Er zaten geen andere motieven achter."