FEYENOORD

Igor Paixão: van de Serie C in Brazilië naar de vervanger van Sinisterra bij Feyenoord

Igor Paixão bij zijn oude club Coritiba
Igor Paixão bij zijn oude club Coritiba © Youtube
Igor Paixão moet de nieuwe aanwinst van Feyenoord worden. De linksbuiten van het Braziliaanse Coritiba is onderweg naar Rotterdam en zet later deze week zijn handtekening onder een contract bij Feyenoord. Zijn route naar De Kuip ging alleen niet zonder slag of stoot.
Igor Guilherme Barbosa da Paixão, of kortweg Igor Paixão, is ruim 22 jaar geleden geboren in een klein dorpje in het noorden van Brazilië. Op zijn veertiende vertrok hij naar het midden van het land om op proefles te gaan bij Coritiba. Vier jaar later zet hij zijn handtekening onder zijn eerste contract bij de ploeg en nog geen drie maanden later maakte hij in 2019 zijn debuut voor de ploeg .
Bij zijn ploeg maakte hij echter weinig indruk en daarom werd hij al snel teruggezet naar het onder-20 team. Door personele problemen in het eerste elftal van Coritiba werd hij teruggehaald en viel hij veel wedstrijden als invaller in, maar wist nooit echt te imponeren. Coritiba promoveerde dit seizoen van het tweede naar het eerste niveau van Brazilië, maar de ploeg zag geen rol voor Paixão in het nieuwe seizoen op het hoogste niveau. In de winter van 2020 werd hij daarom ook verhuurd aan Londrina dat uitkomt in de Serie C.

Londrina en weer terug

Paixão kon zich geen betere start wensen bij zijn verhuurperiode. De Braziliaan viel halverwege de tweede helft in voor zijn nieuwe club en wist in de blessuretijd de winnende treffer te maken. Toch zou de toekomstig Feyenoorder niet onuitwisbaar in de basis blijven staan en moest hij het vooral doen met invalbeurten.
Gedurende het seizoen liet Paixão zich steeds meer zien en wist hij met Londrina te promoveren naar de Serie B. Coritiba besloot de linkervleugelaanvaller terug te halen naar de ploeg. Toch begon Paixão weer in de Serie B, omdat Coritiba na één jaar op het hoogste niveau weer was gedegradeerd. Met een nieuwe trainer kreeg Paixão dé kans om zich te bewijzen bij zijn jeugdliefde.

Nieuw contract

Onder nieuwe trainer Gustavo Morínigo kreeg Paixão meer speeltijd en wist hij ook vaker te scoren. Met zes goals en vijf assists op zak, promoveerde de Braziliaan met zijn ploeg aan het einde van 2021 weer naar het hoogste niveau van Brazilië. Het nieuwe seizoen begon fantastisch voor Paixão met vier goals in vijf wedstrijden en daarom werd hij beloond met een nieuw contract tot de winter van 2024.
Nog geen halfjaar na dat nieuwe contract komt Feyenoord om de hoek kijken. De Rotterdammers zijn onder de indruk van de Braziliaanse aanvaller en wil hem graag overnemen. Door alle uitgaande transfers is er nog voldoende budget over om Paixão naar Nederland te halen en een meerjarig contract te laten tekenen.
Sinisterra na zijn laatste eredivisiewedstrijd voor Feyenoord
Sinisterra na zijn laatste eredivisiewedstrijd voor Feyenoord © Orange Pictures - Herman Dingler

Sinisterra

Volgens verschillende ingewijden van het Zuid-Amerikaanse voetbal kan je Paixão het best vergelijken met Luis Sinisterra. Net als de Colombiaan is Paixão een snelle vleugelspeler met een goede actie in huis. Hij kan een doelpunt scoren en weet zijn teamgenoten zonder probleem te vinden. Net als bij Sinisterra is de verwachting dat de Braziliaan wel tijd nodig heeft om te wennen in Rotterdam en aan het spel wat er in de eredivisie gespeeld wordt.
Mocht Paixão inderdaad de nieuwe Sinisterra zijn, dan heeft Feyenoord goud in handen. De Colombiaan ging deze zomer als duurste speler ooit de deur uit bij Feyenoord. Als Paixão een goede ontwikkeling doormaakt en zich misschien wel in het Braziliaanse elftal kan spelen, kan het record van Sinisterra zomaar uit de boeken verdwijnen.